Svet
17235 ogledov

Rusi: Američani so jo ucvrli

Putin Epa
Američani najavili skorajšnjo rusko invazijo na Ukrajino. Putin se je pogovarjal z Bidnom. V soboto incident tudi na Pacifiku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za "provokativno špekulacijo", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja.

Ukrajince zajela panika Svet Začel se je beg iz Ukrajine

NE SPREGLEJTE: Janša prihaja v Ukrajino

Putin in Macron "sta razpravljala o razmerah v zvezi s provokativnimi špekulacijami o domnevni ruski invaziji na Ukrajino, ki jih spremljajo obsežne dobave sodobne oborožitve v to državo", je zapisano v sporočilu za javnost.

Kremelj tudi meni, da te obtožbe in ta vojaška sredstva ustvarjajo "predpogoje za morebitna agresivna dejanja ukrajinskih sil v Donbasu", regiji na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija že osem let podpira oborožene separatiste, poroča AFP.

Rusija in Belorusija, vojaške vaje invazija? Svet Rusi začeli streljati, Američani po njihovi oceni "histerični"

Macron je Putina opozoril, da iskren dialog ni združljiv s stopnjevanjem napetosti, poroča AFP.

Rusija vojska meja Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Biden in Putin že govorila

Kot so sporočili iz Elizejske palače, sta se Macron in Putin pogovarjala uro in pol. Oba sta "izrazila željo po nadaljevanju dialoga" o tem, kako "napredovati pri uresničevanju dogovora iz Minska" glede Donbasa ter o "varnostnih razmerah in stabilnosti v Evropi", so sporočili.

Rusija vojska meja Ukrajina Svet Blinken: Smo v obdobju, ko se invazija lahko začne kadar koli

Diplomatska prizadevanja za umiritev napetosti v ukrajinski krizi potekajo že več tednov. Macron je v zadnjih večkrat poklical Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega. V začetku tedna je bil na pogovorih v Moskvi in Kijevu.

CNN piše, da sta se po telefonu pogovarjala tudi ameriški in ruski predsednik. Pogovor med Bidenom in Putinom je trajal eno uro in dve minuti. Po navedbah uradnika Bele hiše je bil klic predsednika Bidena z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zaključen ob 12.06 po srednjeevropskem času.

Po navedbah vira v ameriški administraciji pogovor ni ublažil napetosti glede ukrajinske krize in ni prinesel "temeljnih sprememb", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški predsednik je Putina opozoril, da se bodo ZDA odločno odzvale in Rusiji, če bo napadla Ukrajino, naložile ostre sankcije.

Kremelj ne zna pojasniti, zakaj ZDA širijo napačne informacije, da želi Rusija napasti Ukrajino, je dejal in opozoril, da trenutne razmere ustvarjajo scenarij, po katerem bi ukrajinske sile lahko sprožile provokacijo. Obenem je Ušakov enourne telefonske pogovore med voditeljema označil za uravnotežene in dodal, da sta se "predsednika dogovorila za nadaljevanje stikov na vseh ravneh", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je znova jasno povedal, da so ZDA še vedno pripravljene na diplomatske pogovore, a so "pripravljene tudi na druge scenarije", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Opozoril pa je, da bi invazija povzročila veliko človeško trpljenje in okrnila ugled Rusije. Rezultat bi bil odločen odgovor ZDA in njihovih zaveznikov s hudimi posledicami za Moskvo, je dodal.

Joe Biden Svet Biden: Američani naj takoj zapustijo Ukrajino

Washington rusko invazijo na Ukrajino predstavlja kot potencialno neizbežno, saj je Rusija ob ukrajinski meji namestila več kot 100.000 vojakov, izvaja pa tudi vojaške vaje v Črnem morju in Belorusiji. Moskva kakršne koli načrte o napadu na Ukrajino zanika.

Napeto tudi na Pacifiku

Iz ruske vojske so sporočili, da so zaznala nepooblaščen vstop ameriške podmornice v ruske teritorialne vode in sprejeli ustrezne ukrepe, da bi podmornico prisilili, da zapusti območje. Pojasnili so, da so med izvajanjem pomorskih vaj opazili podmornico blizu Kurilskih otokov v Pacifiku, poroča tiskovna agencija Interfax.

podmornica | Avtor: epa pogrešana podmornica, rgentina epa

Rusko obrambno ministrstvo je to označilo kot incident, torej kršitev celovitosti ruskih teritorialnih voda, in zato na zagovor poklicali ameriškega vojaškega atašeja, poroča RIA. Ruska vojska je sporočila, da je po ogledu podmornice poslala ukaz za zapustitev ruskih voda, a zahteva ni bila izpolnjena, zato je morala posadka ladje Maršal Šapošnikov z ustreznimi ukrepi prisiliti ameriško podmornico, da zapusti svoje ozemlje.

"Ameriška podmornica je z največjo hitrostjo zapustila ruske teritorialne vode," so sporočili z obrambnega ministrstva. Washington incidenta še ni komentiral.

Komentarjev 13
  • jakec42 09:20 13.februar 2022.

    Rusi so na svojem ozemlju,Ameri pa provocirajo,ker rabijo sovražnika,kaj bi bilo če bi se Rusi postavili na njihove meje?!

  • Odess_Yanez 08:43 13.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • JernejZ 05:32 13.februar 2022.

    Kdo z zdravo pametjo še sploh lahko verjame tem manipulacijam ZDA. Čas je spet za padec imperija. Ljudje si želimo miru, ne pa bomb.