Svet
41027 ogledov

Začel se je beg iz Ukrajine

Epa
ZDA z veleposlaništva v Kijevu umikajo večino osebja.

Ameriški State Department je danes "zaradi nenehne grožnje ruskega vojaškega posredovanja" naročil umik večine osebja z ameriškega veleposlaništva v Kijevu. V nedeljo bo ustavljeno delovanje konzularnih služb na tem veleposlaništvu, nujne konzularne zadeve pa bo mogoče urediti v Lvovu na zahodu Ukrajine.

PREBERITE ŠE: Rusi začeli streljati, Američani po njihovi oceni "histerični"

Vladimir Putin Svet "Pomislite, kako bi vam šele bilo neprijetno, če bi imeli na meji 100.000 vojakov"

State Department v najnovejših potovalnih napotkih na svojih spletnih straneh sporoča ameriškim državljanom, naj ne potujejo v Ukrajino, tisti, ki so že v Ukrajini, pa naj čim prej zapustijo državo s komercialnimi ali drugimi razpoložljivimi prevoznimi sredstvi.

 | Avtor: Epa Epa

"Če ostanete v Ukrajini, bodite izjemno previdni zaradi kriminala, nemirov in morebitnih vojaških operacij, če bo Rusija vojaško ukrepala," še piše na spletni strani State Departmenta.

Ministrstvo za zunanje zadeve Slovenije zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo "brez odlašanja na varen način zapustijo.

Joe Biden Svet Biden: Američani naj takoj zapustijo Ukrajino

Demonstracije postajajo nasilne

Dodajajo, da bo od nedelje ustavljeno delovanje konzularnih služb na ameriškem veleposlaništvu v Kijevu. "Veleposlaništvo bo ohranilo manjšo konzularno prisotnost v Lvovu, da bo urejalo nujne zadeve, ne bo pa moglo urejati potnih listov, vizumov in drugih rutinskih konzularnih opravil. Slednje lahko ameriški državljani opravijo v sosednjih državah," so dodali.

Rusija vojska meja Ukrajina Svet Blinken: Smo v obdobju, ko se invazija lahko začne kadar koli

Predsednik republike Borut Pahor pozval, da se kriza reši z dialogom. "Danes bolj kot kadarkoli je treba storiti vse za to, da po mirni poti in v dialogu najdemo rešitev za krizo, za katero se zdi, kot da se dogaja na predvečer nečesa strašnega." Dodal je, Slovenija želi verjeti visokim predstavnikom Ruske federacije, da nima nobenih namenov kakorkoli napasti sosednjo Ukrajino. "Danes je toliko bolj pomembno sebi in vsem reči, da mir ni samoumeven in si je treba zanj prizadevati vedno in povsod," je poudaril Pahor.

Rusija in Belorusija, vojaške vaje invazija? Svet Rusi začeli streljati, Američani po njihovi oceni "histerični"

"Nenehno se poroča o kopičenju ruske vojske na meji z Ukrajino, kar kaže na možnost vojaškega posredovanja proti Ukrajini. Varnostne razmere, zlasti vzdolž ukrajinskih meja, na Krimu in v vzhodni Ukrajini, ki jo nadzoruje Rusija, so nepredvidljive in se lahko naglo poslabšajo. Demonstracije, ki so včasih postale nasilne, se redno odvijajo po vsej Ukrajini, tudi v Kijevu," so še zapisali na State Departmentu.

Ukrajina vojaki Lugansk | Avtor: Epa Epa

Nizozemska svojim državljanom: zapustite Ukrajino

Nizozemsko zunanje ministrstvo je pozvalo vse Nizozemce, naj zapustijo Ukrajino. "Varnostne razmere so bile zaskrbljujoče in so se v zadnjih dneh poslabšale. Po posvetovanju z različnimi zavezniki spremljam vsaj korak in pozivam vse Nizozemce, naj zapustijo Ukrajino," je v izjavi dejal nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra.

Večina osebja nizozemskega veleposlaništva v Kijevu bo zapustila Ukrajino.

Lavrov ZDA obtožil netenja konflikta v Ukrajini

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v telefonskem pogovoru ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu dejal, da diplomatska pot k preprečitvi konflikta v Ukrajini ostaja odprta, vendar mora Moskva zmanjšati pritisk in "začeti pogovore v dobri veri". Lavrov je svarila ZDA o skorajšnji ruski invaziji označil za propagando.

Ruska invazija na Ukrajino "bi povzročila odločen, močan in enoten transatlantski odgovor", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po pogovorih sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Sergej Lavrov | Avtor: Reuters Reuters

Z ruskega zunanjega ministrstva pa so po pogovoru sporočili, da je Lavrov obtožil ZDA netenja konflikta v Ukrajini. "Propagandna kampanja ZDA in njenih zaveznikov v zvezi z 'rusko agresijo' proti Ukrajini sledi provokativnim ciljem," je dejal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da ameriška opozorila o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino vzbujajo paniko in Ukrajincem ne pomagajo. Zahteval je trdne dokaze za trditve o skorajšnji invaziji. Kijev je po novih opozorilih ZDA o možni ruski invaziji na Ukrajino v prihodnjih dneh izrazil presenečenje. "Če ima kdo kakršne koli dodatne informacije o invaziji, ki naj bi se zgodila 16. februarja, prosim obvestite ukrajinsko vlado," je dejal Zelenski. "Razumemo vsa tveganja. Razumemo, da tveganja obstajajo," je dejal in dodal: "Trenutno je v naši državi največji sovražnik ljudi panika. In vse te informacije samo povzročajo paniko in nam ne pomagajo."

Izrazil naj bi prepričanje, da se Kijev "spodbuja k sabotaži dogovorov iz Minska in škodljivim poskusom vojaške rešitve problemov v Donbasu", navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva vedno znova očita Kijevu, da ne izpolnjuje svojih obveznosti iz mirovnega načrta, ki je bil sklenjen leta 2015 v beloruskem Minsku glede omenjene proruske regije na vzhodu Ukrajine.
 

Komentarjev 40
  • bobubob 16:26 13.februar 2022.

    Napredek, ki smo ga kot človeštvo sploh dosegli je le v načinu pobijanja sočloveka - razlogi pa so še vedno povsem enaki tistim iz časov kakega avstralopiteka.

  • Odess_Yanez 08:45 13.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Lemsnialla
    Lemsnialla 20:42 12.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m