Svet
12418 ogledov

Rusi začeli streljati, Američani po njihovi oceni "histerični"

Rusija in Belorusija, vojaške vaje Profimedia
Rusija je danes v Črnem morju začela nove obsežne pomorske vojaške manevre. Oblasti v Moskvi so ob tem ob svarilih Washingtona pred skorajšnjo rusko invazijo na Ukrajino obsodile ameriško "histerijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Histerija Bele hiše je bolj zgovorna kot kdaj koli prej"

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v petek zvečer obsodila napovedi Washingtona, da bi se lahko začela ruska invazija na Ukrajino.

"Histerija Bele hiše je bolj zgovorna kot kdaj koli prej. Anglosaksonci potrebujejo vojno. Za vsako ceno. Provokacije, dezinformacije in grožnje so najprimernejša metoda reševanja lastnih težav," je sporočila na Telegramu.

ZDA so v petek opozorile, da bi Rusija lahko v nekaj dneh napadla Ukrajino, Washington pa je pozval ameriške državljane, naj takoj zapustijo Ukrajino. Invazija bi se lahko začela z bombardiranjem iz zraka, ki bi otežilo odhode in ogrozilo civiliste, je v petek sporočila Bela hiša.

Rusija vojska meja Ukrajina Svet Blinken: Smo v obdobju, ko se invazija lahko začne kadar koli

Oblasti v Moskvi načrtovanje invazije na Ukrajino zanikajo

Rusija je ob meji z Ukrajino namestila že več kot 100.000 svojih vojakov, vendar oblasti v Moskvi načrtovanje invazije na Ukrajino zanikajo.

"Več kot 30 ladij črnomorske flote je izplulo iz Sevastopola in Novorosijska v skladu z načrtom vaj," so ob začetku novih vojaških vaj v Črnem morju davi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

"Namen vaje je obramba morske obale polotoka Krim, oporišč sil črnomorske flote, pa tudi objektov gospodarskega sektorja države (...) pred morebitnimi vojaškimi grožnjami," so sporočili.

Že v četrtek je Rusija začela velike skupne vojaške vaje z Belorusijo, ki bodo trajale do 20. februarja in na katerih naj bi sodelovalo kar 30.000 ruskih vojakov.

Ukrajinci mirijo

Ukrajina je danes ob svarilih pred skorajšnjo rusko invazijo opozorila, da je treba ohraniti mirno kri. "Trenutno je izjemno pomembno, da ostanemo mirni, da se utrdimo znotraj države, da se izogibamo dejanjem, ki destabilizirajo položaj ali sejejo paniko," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Nekateri ameriški mediji namigujejo, da bi se ruska invazija na Ukrajino lahko začela kmalu po pogovoru nemškega kanclerja Olafa Scholza s Putinom v torek v Moskvi, navaja AFP.

Joe Biden Svet Biden: Američani naj takoj zapustijo Ukrajino

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • jozicamurn 15:10 12.februar 2022.

    NATO = North American Terrorist Organization

  • kapibara1 14:29 12.februar 2022.

    Ne želiti si, da Putin požene vojaško kombanj proti ravnici ukrajine !!!

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 14:05 12.februar 2022.

    Najbolj enostavno povedano Rusi ščitijo svojo interesno sfero , Američani jo pa razširjajo in tule si bo Biden polomil zobe.