Svet
1268 ogledov

Referendum glede prispevka za televizijo

referendum Anže Petkovšek
V kolikor referendum uspe, bi to lahko pomenilo konec nacionalne radiotelevizije.

Švicarji se v nedeljo na referendumu odločajo glede prispevka za edino javno radiotelevizijo, ki program oddaja v štirih jezikih. V državi z 8,4 milijoni prebivalcev je prispevek za javno televizijo eden najdražjih v Evropi, na letni ravni znaša 392 evrov.

Vprašanje delovnih mest

Iz prispevka se poleg javne radiotelevizije financira še 21 radijskih postaj in 13 regionalnih televizijskih postaj, ki izpolnjujejo pogoje javnega servisa. Referendum postavlja pod vprašaj obstoj 13.500 delovnih mest, trdi švicarska vlada.

"Brez prispevka bo morala javna radiotelevizija po hitrem postopku ustaviti svoje delovanje. Brez prispevka bo nemogoče v državi, kjer se govorijo štirje jeziki, zagotavljati avdiovizualno ponudbo, ki bi vsaj deloma izpolnjevala pogoje javnega servisa," poudarjajo na vladi.

Abinen Švica Svet Plačali bi mladim družinam, da se naselijo

Majhne možnosti za uspeh

Iniciativo za referendum so sprožili mladi švicarski radikalni liberalci, idejo je podprla tudi Socialdemokratska stranka. Za iniciativo stojijo ljudje, ki so odrasli ob svetovnem spletu in njegove platforme, ki tradicionalno televizijo zavračajo.

Kot sicer kažejo raziskave javnega mnenja pred nedeljskim referendumom, slednji ne bo uspel. V bran javni televiziji so stopili številni švicarski ugledni politiki, športniki, kulturniki in celo bankirji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • supreme 13:10 02.marec 2018.

    članek ,ki zavaja......človek že misli ,da so prišli k pameti ......kmalu ugotovi ,da je nateg, kar je tipično in normalno za to gnilo državo slovenijo

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:47 02.marec 2018.

    Me je že veselilo da je pri nas .mogoče pa še pridemo do tega.

  • Avatar praufo
    praufo 10:54 02.marec 2018.

    dokler ne odpreš članka, ne veš za kaj gre ... sem že mislil, da gre okrat zares, piše pa državi, ke je svetlobna leta pred nami