Svet
0 ogledov

Rehn za rešitev problema ERC

10102007_bobo_ribic_morje_jadran_edited-1 Žurnal24 main
Tiskovna predstavnica komisarja Rehna Krisztina Nagy je danes sporočila, da je evropska komisija pripravljena pomagati pri reševanju problema v zvezi s hrvaško ekološko-ribolovno cono (ERC).

Evropska komisija preučuje več možnosti, a podrobneje o tem ni želela govoriti. Njena potrditev je prišla le dan po tem, ko je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel omenil, da je evropski komisar za širitev Olli Rehn dal pobudo, s katero naj bi razveljavili ERC. Rupel je še dejal, da pričakujejo uresničitev pobude do konca meseca.

 

Piranski zaliv

Poslanec SD Marko Pavliha je kmetijsko ministrstvo pisno opozoril na "škodljivo" zvezo "z upoštevanjem sredinske črte v Piranskem zalivu", ki je zapisana v načrtu za upravljanje z morskim ribištvom v vodah, ki so v pristojnosti Slovenije, v poglavju o površini ribolovnega morja v Sloveniji.
Pavliha, ki upa, da gre za spodrsljaj oziroma napako, se boji, da takšno neformalno upoštevanje sredinske črte s strani slovenske vlade oziroma njenih ministrstev lahko Sloveniji škoduje.
Z ministrstva so sporočili, da so pri pripravi načrta upoštevali uradne zemljevide, da pa so v osnovni različici predloga razdelili območje, na katerem ribiči večinoma lovijo, od tistega, kjer ne, z neustreznim izrazom. Poudarili so, da zadnja različica izraza ne vsebuje več, poleg tega pa gospodarski program za razvoj ribištva ne more prejudicirati državne meje na morju.Izvajanje ERC se ni začelo

ERC je na podlagi saborske odločitve sicer začela veljati prvega januarja, a se še ni začela izvajati, je za reški Novi list izjavil vodja poslanske skupine vladajoče HDZ v saboru Andrija Hebrang. Kot še piše časnik, v območju ERC od začetka leta niso zabeležili nobene slovenske ladje, 17 italijanskih ladij, ki so vplule, pa niso kaznovali.

"Noben predpis se ne uveljavlja na dan, ko stopi v veljavo, temveč po tem, ko se pove, da se začenja njegovo izvajanje, oziroma ko se sprejmejo izvedbeni akti. Zato besedilo vsakega zakona navaja, da se bo izvajal čez šest mesecev ali na dan, ko je objavljen v uradnem listu. Ko govorimo o mednarodnih predpisih, se ti izvajajo takoj po razglasitvi. Zato je premier Ivo Sanader pozval Italijo, Slovenijo in Evropsko komisijo na pogovore o uveljavitvi ERC," je Hebrang pojasnil za Novi list.

Štiristranski pogovori
Hebrang pričakuje, da se bodo Rim, Ljubljana in Bruselj odzvali v naslednjih dneh ter na štiristranskih pogovorih našli rešitev o tem, kdaj in kateri del ERC se bo začel izvajati. "Do dogovora se ne bo izvajal," je zatrdil Hebrang. Obenem je dejal, da bo Hrvaška izkoristila svojo pravico in zavarovala nacionalne interese, ne bo pa "izzivala mednarodnih spopadov z EU".

Hebrang je sicer že v preteklosti dvomil o upravičenosti uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice EU. V začetku januarja je tako ocenil, da bo škoda zaradi upočasnjevanja hrvaških pogajanj o članstvu z EU nekajkrat večja od škode, ki jo Hrvaška trpi zaradi neizvajanja ERC.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.