Svet
2431 ogledov

Reševalci opozarjajo še na plavajočo in zelo nevarno rdečo gmoto

Poplave v mestu Houston, Teksas EPA
Prebivalci prestrašeni zaradi rdečih ognjenih mravelj in drugih nevarnosti, ki so jih prinesle poplave.

V Houstonu danes ocenjujejo škodo zaradi poplav, kar je sicer težko, saj je velik del četrtega največjega ameriškega mesta pod vodo, nadaljuje se tudi reševanje prebivalcev. Reševalci iz Houstona sedaj opozarjajo še na pojav, ki bi znal prinesti nemalo novih težav. Gre za zelo nevarne rdeče mravlje, ki se ravno tako borijo za preživetje, zato so se združile v nekakšne otoke in jih je vedno več.

Ameriški mediji poročajo, da bi lahko umrlo do 30 ljudi, uradnih podatkov pa še ni. Po dosedanjih podatkih naj bi Harvey zahteval tri smrtne žrtve, še šest smrti pa naj bi bilo povezanih s to naravno katastrofo.

Na prvi pogled zgledajo kot medež, ko se jim kamera približa, je jasno, da gre za živa bitja, kar je razvidno iz spodnjega posnetka ameriške televizije CBS.


Tudi na družabnih omrežjih prihaja vse več opozoril o kolonijah rdečih ognjenih mravelj. Njihovi piki so namreč zelo pekoči in srbeči, za tiste, ki imajo težave z alergijami, pa so lahko tudi smrtonosni. 

Naredijo si živi splav ...

Sicer imajo te mravlje res neverjetno sposobnost preživetja v vodi. Ko udari voda, se namreč začnejo zbirati, na mrtvih mravljah pa se s pomočjo lepljive tekočine na nogah združijo v nekakšen živi splav. Vse skupaj traja le dobro minuto in pol.

 Po pisanju revije "National Geography" lahko na tak način preživijo več tednov. V plavajoči skupini so mravlje še bolj agresivne, prav tako imajo več strupa, pa je za Guardian dejala raziskovalka v Louisiani Linda Bui.

"Ne dotikaj se jih, so zelo nevarne in agresivne! Lahko tudi smrtonosne," piše v enem od številnih opozoril naTwitterju.

Lokalne oblasti medtem opozarjajo, da se jim je sicer treba izogibati, čeprav, kot navajajo, poplave s seboj prinašajo še veliko hujše nevarnosti, kot so električni tok, kače, aligatorji, okužbe ...

Kljub temu lokalne oblasti prebivalcem sporočajo: "Če ste v čolnu, se jih z vesli ne smete dotikati, saj lahko preko vesel hitro pridejo na čoln. Občasno se lahko takšne plavajoče strukture mravelj nahajajo tudi v poplavljenih objektih."

Poplave Houston Novinarki CNN-a Svet "F* kaj je narobe z vami?"
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.