Svet
7 ogledov

Rešili 14 dni staro dojenčico

potres Turčija
1/10
EPA
Na desettisoče ljudi je drugo noč po hudem potresu v Turčiji preživelo na prostem. Po 32 urah izpod ruševin rešili preživelega. Število mrtvih se je še zvišalo.

Izpod ruševin je reševalcem po 46 urah uspelo rešiti 14 dni staro dojenčico. Deklico so potegnili iz naročja njene matere, ki je bila prav tako ujeta pod ruševinami. Reševalcem je uspelo rešiti tudi dekličino babico in tako združiti tri generacije.

Druga otrokova babica, ki je spremljala reševanje, je povedala, da je deklica Azra stara 14 dni. "Čakali smo skoraj 48 ur," je dejal dekličin najstniški bratranec, ki še vedno upa, da je tudi njegova mati živa.

Družina je bila v stanovanju v bloku, ki se je ob potresu sesedel kot hišica iz kart. Ena stran stavbe se je v celoti podrla, drugo stran pa podpirajo z žerjavom, saj edino tako lahko reševalci opravljajo svoje delo.

Še en veliki srečnež je 10-letni deček, ki so ga izpod ruševin potegnili 54 ur po potresu.

Zaporniki znova izkoristili priložnost

Krizne razmere pa so izkoristili zaporniki v mestu Van. Že pred dvema dnevoma – torej kmalu po potresu – naj bi jih v vrtincu popotresnega kaosa okoli 200 pobegnilo. Zdaj pa so zaporniki v ječah zanetili ogenj, spopadli so se z varnostniki, odjeknili so streli, poroča Reuters.

Kot navajajo viri agencije, so paznike zaporniki napadli s škarjami in noži.

"Kot bi bil sodni dan"

Ponoči jim je uspelo rešiti še sedem ljudi. "Kot bi bil sodni dan," je svojih 32 ur pod ruševinami opisal Mesut Ozan Yilmaz. Osemnajstletnik je bil s prijatelji v čajnici, ko so se tla stresla. Preživel je, ker mu je uspelo najti zavetje pod mizo. "Imeli smo zelo malo prostora. Ljudje so se tepli za več prostora, da bi preživeli. Glavo sem imel na mrtvečevi nogi. Vem, da bi bil mrtev, če bi psihološko popustil," je v bolnišnici dejal Yilmaz.

Družine pogrešanih še niso obupale. Ob ruševinah čakajo in molijo, da bi reševalci njihove najbližje našli žive.

Primanjkuje šotorov

Turški Rdeči križ je med pomoči potrebne razdelil 13 tisoč šotorov, pripravili pa naj bi še začasna prebivališča za približno 40 tisoč ljudi. Organizacija je sicer deležna veliko kritik. Pomoč naj ne bi dosegla tistih, ki jo najbolj potrebujejo, in prebivalcev v oddaljenih krajih. "Poslali so nam 25 šotorov za 150 domov. Vsi čakamo na prostem, tudi majhni otroci, nikamor ne moremo," je dejal 60-letni Ahmet Arikes iz Amika.

Zaradi neučinkovitega razdeljevanja šotorov se je prebivalcem že opravičil podpredsednik vladajoče stranke Huseyin Celik. Premierjev namestnik Besir Atalay je zagotovil, da "od danes naprej nihče ne bo več prikrajšan".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.