Svet
17 ogledov

Rešitev za Fukušimo v devetih mesecih

Tepco je v javnost dal fotografije zunanjosti ob četrtem reaktorju jedrske elekt Žurnal24 main
Operater jedrske elektrarne v Fukušimi Tepco napoveduje stabilizacijo razmer v elektrarni v naslednjih šestih do devetih mesecih.

V skladu z načrtom, ki ga je danes v Tokiu predstavil vodilni predstavnik Tepca Cunehisa Kacumata, namerava družba v prvem koraku v približno treh mesecih postopno znižati količino radioaktivnosti v Fukušimi.

V drugem koraku, to je v naslednjih šestih do devetih mesecih, pa nameravajo vzpostaviti nadzor nad hlajenjem reaktorjev. Tako naj bi dosegli znižanje temperature v vseh šestih reaktorjih in vzpostavili nadzor nad radioaktivnostjo. Ko bo stanje stabilno, nameravajo prekriti zgradbo reaktorja.

Radi bi predstavili objektivna dejstva, ki bodo vladi pomagala sprejeti odločitev in ki bodo pokazala, kdaj bi se evakuiranci lahko vrnili domov.
Cunehisa Kacumata, na današnji tiskovni konferenci

Da naj pripravi načrt za rešitev krize v Fukušimi, je Tepcu ukazal japonski premier Naoto Kan. Po besedah Kacumate načrt tudi predvideva, da bi se več deset tisoč družin, ki so jih po nesreči evakuirali iz okolice Fukušime, čim prej vrnilo na domove. Kacumata se je na današnji novinarski konferenci tudi opravičil javnosti za nesrečo.

Tepco je pred dnevi napovedal, da bo vsem družinam, ki živijo na območju 30 kilometrov okoli nuklearke, izplačal odškodnine. 

Uhajal dim
V soboto je iz nadzorne sobe v drugi japonski nuklearki Kašivazaki-Kariva v prefekturi Niigata kratek čas uhajal dim. O morebitnih poškodovanih v omenjenem incidentu japonski mediji sicer ne poročajo, prav tako pa ni znano, zakaj je prišlo do uhajanja dima. Tepco, ki upravlja tudi to elektrarno, je sporočil, da se je iz nadzorne sobe pokadilo med preverjanjem opreme za prečiščevanje vode.

Hillary Clinton Naoto Kan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na obisku Clintonova
V Tokio je na obisk prispela ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Japonskim oblastem je obljubila nadaljevanje ameriške podpore Japonski pri obnovi. "Naredili bomo vse, da vam pomagamo v tem času preizkušenj," je dejala Clintonova.

Japonski zunanji minister Takeaki Macumoto je napovedal sestanek podjetij iz obeh držav, ki se bodo dogovorila, kako najučinkoviteje pomagati. Japonska bo oblikovala načrt popotresne obnove, na podlagi katerega želi v sodelovanju z ZDA in drugimi državami kar najhitreje obnoviti državo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.