Svet
18 ogledov

Rešitve za sondo ni več

fobos grunt EPA
Ruska vesoljska agencija Roskosmos je priznala, da "praktično ni več" možnosti za rešitev sonde Fobos–Grunt. V prihodnjih mesecih bo sonda padla na Zemljo.

Rusom še vedno ni uspelo vzpostaviti komunikacije s sondo Fobos–Grunt, ki so jo pred slabima dvema tednoma izstrelili proti Marsovemu naravnemu satelitu Fobos. Sonda je, namesto da bi se usmerila proti Fobosu, ostala v orbiti Zemlje. 

Viri iz ruskega vesoljskega sektorja so že pred več kot tednom dni zatrjevali, da sonda velja za izgubljeno, a je agencija uradno zatrjevala, da nadaljujejo prizadevanja, da bi stopili v stik s sondo in odpravili težave.

Vitalij Davidov, namestnik direktorja Roskosmosa, je poudaril, da se bodo časovne možnosti za to, da bi se sonda usmerila proti Fobosu, zaprle konec meseca, in do takrat bodo poskušali odpraviti napako – šlo naj bi za bodisi pokvarjen motor ali napako programske opreme.

Datum padca ostaja neznanka

Naslednja priložnost za izstrelitev se bo ponudila šele čez dve leti – razdalja med Marsom in Zemljo se namreč vsaki dve leti zmanjša, kar poenostavi izstrelitve proti Marsu.

Sonda naj bi na Zemljo padla enkrat med decembrom in koncem februarja. Območja padca ni mogoče določiti več kot dan vnaprej, je še dejal Davidov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.