Svet
18 ogledov

Revolucija v avstrijski Katoliški cerkvi

Christoph Schönborn EPA
Dunajski kardinal je šokiral avstrijsko javnost, ko se je postavil v bran 26-letnemu homoseksualcu Florianu Stanglu, ki je bil izbran med člane župnjisko pastoralnega sveta.

"V raznolikosti članov župnjisko pastoralnega sveta se kaže raznolikost današnjih različnih poti življenja in vere. Tako so v tem organu tudi člani, katerih življenjski stil ni čisto v skladu z idealom Cerkve. Glede na njihovo zavzeto vero in trud, da živijo v skladu z njo, je Cerkev vesela, da ima take ljudi. V takem primeru naš ideal ni vprašljiv," je dejal dunajski kardinal in avstrijski nadškof Christoph Schönborn.

Tako se je odzval na vprašanje, kakšen je uradni odziv Cerkve v Avstriji na dejstvo, da je bil med člane župnjisko pastoralnega sveta imenovan 26-letni homosekusalec Florian Stangl, ki s partnerjem Alexandrom živi v registrirani partnerski skupnosti.

Stangl se ukvarja s pedagogiko, bil pa je ministrant in že več let poje v cerkvenem zboru. Od leta 2009 pa v Karitasu pomaga ljudem, ki so zaostali v razvoju.

Katoliška cerkev v Avstriji je soočena z večjim številom liberalnih duhovnikov ter se že več let poskuša reformirati in se približati realnosti 21. stoletja. Stanglov izbor je tako še posebej vzbudil zanimanje javnosti. A vse le ni potekalo tako gladko. Proti imenovanju 26-letnika med člane župnjisko pastoralnega sveta so bili konservativni cerkveni krogi, a je na koncu obveljala odločitev Schönborna.

Stangl pravi, da niti pomislil ni, da bi bilo njegovo ljubezensko življenje z dolgoletnim partnerjem lahko problem, še posebno zato, ker več let prostovoljno pomaga cerkvenim humanitarnim organizacijam. Tako je bil, kot pravi, zaradi takšnega odziva Cerkve razburjen. "Vprašal sem se, ali sem v pravi verski skupnosti," je dejal Stangl za dunajski dnevnik Der Standard.

Po pogovoru s Schönbornom pa se je odločil, da ne bo odstopil iz župnjisko pastoralnega sveta. Pri tem ga je podprl tudi dunajski nadškof. "Bil je zelo odprt, zainteresiran in iskren," je dejal 26-letnik.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:22 03.april 2012.

    Kaj je tle čudnega, saj je njihov !