Svet
167 ogledov

Revoz tarča napada

Kiberkriminal Profimedias
Žrtev izsiljevalske okužbe tudi Revoz. Napad, ki je zajel skoraj sto držav po vsem svetu, povzroča številne neprijetnosti. V težavah so tudi bolnišnice.

Po poročanju Radia Slovenija je med žrtvami napada tudi slovenski Revoz. Zaradi napada se je ustavilo delo v nočni izmeni. Vsi računalniki so bili zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini. Višina zahtevane odkupnine je bila 300 ameriških dolarjev v bitcoinih. 

V Revozu tudi danes še ne obratujejo. "Težave so bile predvsem na povezavi s Francijo, kjer so se prav tako nekatere Renaultove tovarne soočile z nedelovanjem posameznih podsklopov informacijskega sistema. V Revozu je mobilizirana ekipa strokovnjakov, ki v sodelovanju s centralnimi službami delajo na odpravi napak," so za Dolenjskanews povedali v podjetju. 

Iz centra SI-CERT so okoli 11. ure sporočili, da je širitev izsiljevalskega virusa zaustavljena. Vodja SI-CERT Gorazd Božič je za STA dejal, da so v Sloveniji zabeležili osem napadov. Podatki še niso končni. Vsem uporabnikom Windows sistema svetuje takojšnjo nadgradnjo sistema. 

Tako se lahko zaščitite

Si-cert je včeraj izdal opozorilo o šrijenju izsiljevalske okužbe WannaCry. "Slednja naj bi za svojo širitev izrabljala ranljivost MS17-10, ki je bila sicer zakrpana že s popravki meseca marca 2017. Zavoljo izrabljenega vektorja okužbe je širitev okužbe lahko zelo hitra, sploh znotraj lokalnih omrežjih v skupnem omrežnem segmentu," so zapisali.

Skrbnikom sistema svetujejo, naj nemudoma naložijo ustrezne popravke, ki odpravljajo varnostno ranljivost MS17-10. "Skrbniki omrežij lahko v namen zaščite pred okužbo na požarnih pregradah blokirajo dohodni promet na vratih 445 (SMB over IP). Pred postavitvijo je potrebno preveriti, da tovrstna blokada ne bo blokirala tudi morebitnih legitimnih povezav oz. prometa," še svetujejo. 

Žrtev napada v skoraj sto državah

Največji zabeleženi napad do zdaj je prizadel ustanove v skoraj sto državah po svetu. Med tarčami so ministrstva, bolnišnice, velika podjetja. Glavnino okužb so zabeležili v Rusiji, Ukrajini in na Tajvanu. V Veliki Britaniji so najbolj prizadete bolnišnice, v Španiji pa je bil med tarčami tudi največji telekomunikacijski operater. 

Na računalnikih so se po vdoru vsi dokumenti zaklenili, lastniki pa bodo do njih lahko dostopali šele po tem, ko bodo za to plačali.  

"Napadeni računalniki imajo šest ur časa, da plačajo odkupnino, nato se vsakih nekaj ur višina odkupnine zviša," je za CNN povedal strokovnjak za varnost pri Kaspersky Lab Kurt Baumgartner. "Večina, ki je plačala, je v prvih urah nakazal 300 dolarjev."  

Britanski strokovnjak Kevin Beaumont je za isti medij opozoril, da se lahko okužijo računalniki na istem brezžičnem omrežju. Okužba se širi tako, da virus išče znotraj mreže računalnike, ki so ranljivi in jih napade. Matthew Hickey, iz podjetja Hacker Hous, je opozoril, da podjetja in posamezniki ne izvajajo posodobitev v pravem času, zaradi česar so dovzetni za takšne napade. 

Pripravljeni na kaos

Bolnišnice v Veliki Britaniji bolnike opozarjajo, da bo prihajajoči konec tedna zelo naporen. Najmanj 30 zdravstvenih ustanov v Angliji in na Škotskem so žrtve napada. Številne bolnišnice so zaprle posamezne oddelke, prestavile že naročene bolnike. Ljudem svetujejo, naj se, če je to mogoče, izognejo obisku urgenc ta konec tedna. 

Kot piše Sky News, so v eni od londonskih bolnišnic morali prestaviti kemoterapijo posameznim bolnikom, ker niso mogli dostopati do njihovih kartotek.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 9
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:15 13.maj 2017.

    Pa že zdavnaj ga je napadla Milojka in ostala golazen,ki je hujša,kot ta virus,saj nas samoplačništvo stane več,kot en Bitcoin?

  • STF 20:10 13.maj 2017.

    Sami liberalni geniji. Windows je celo sel XP update izdati zaradi tega virusa.http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/zaradi-izsiljevalskega-virusa-microsoft-izdal-popravke-tudi-za-windows-xp/422240

  • mph 17:46 13.maj 2017.

    Osebno se mi zdi dobro, da je neka konkurenca, ampak žal je poskus v Muenchnu žalostno propadel po več letih. So šli nazaj na Windows. Velik problem je, da se firmam ne izplača vlagat v razvoj aplikacij na minimalno razširjeno ...prikaži več platformo. Prvič sem ostal z dolgim nosom z mojo staro Nokio, ko ni bilo možno nikakor backupirat podatke. Ko so prišli prvi kartični čitalniki za bančne kartice, z najboljšo voljo raznih tudi Linux navdušencev, nismo uspeli stricu usposobit za s.p. Moj nasvet, da naj ne kupi računalnika z Windowsi, mu dam gor Linux se ni obnesel. Itn itn .... imet računalnik doma je še kaj več kot uporaba brskalnika. Žal. O igrah pa niti ne bi izgubljal besed pod LInuxom. Ničesar ni, ki bilo približno enakovredno npr. Paralelsom. No, vsaj ni bilo nekaj časa, ko sem opustil idejo za uporabo Linuxa, zdaj ga imam na enem starem prenosniku in občasno brskam kaj po internetu, če je main pc zaseden.