Svet
42 ogledov

Rok je potekel, ima Hrvat še kaj možnosti?

Ugrabljen Hrvat ISIS
Rok, ki so ga ugrabitelji IS postavili za življenje Hrvata Tomislava Salopka, je potekel. Medtem naj bi našli računalnik, s katerega so skrajneži poslali v svet obvestilo, da so ugrabili Hrvata na njegov poslednji delovni dan v Kairu.

Ob 17.35 je potekel 48-urni rok, do katerega so skrajneži islamske države od oblasti v Egiptu zahtevali izpustitev tamkaj zaprtih simpatizerk. V nasprotnem so napovedali, da bodo Hrvata Tomisalava Salopeka usmrtili. Pripadniki IS so objavili celo posebno spletno uro, ki je odštevala čas do konca ultimata, a je bila kasneje odstranjena še pred iztekom roka.

Čeprav je rok potekel, pa po poročanju Večernjeg lista, ki se sklicuje na pisanje nekega egiptovskega spletnega portala, obstaja možnost, da bi rok skrajneži lahko podaljšali še za 48 ur. Usoda Salopka je za zdaj vseeno popolna neznanka.

V akciji celotni hrvaški vrh

Egiptovske oblasti se po lastnih besedah na vso moč trudijo poiskati ugrabljenega Salopka še živega, v Kairo sta včeraj dopotovala tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusič in soproga ugrabljenega Nataša Salopek. Z egiptovsekim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem pa je dopoldan govorila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarovič.

Nemška agencija dpa pa je medtem navedla izjavo neimenovanega pripadnika egiptovske policije, da jim sploh ni jasno, o katerih ujetnicah je govora v zahtevah ugrabiteljev. Jutarnji list pa poroča, a naj bi locirali IP naslov računalnika, s katerega je bil naložen videoposnetek, v katerem se Salopek obrača na egiptovske oblasti v prošnji za življenje. 

Oče prosil za sina

"Prosim vas, pustite mojega sina, da se vrne v družino. V vašo državo je odšel, da bi zaslužil za kruh za svojo družino," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal Zlatko Salopek. Njegovega sina Tomislava so 22. julija v Kairu ugrabili islamski skrajneži iz Sinaja.

PREBERITE:

Dodal je, da upa, da se bo za njegovo osvoboditev zavzel tudi francoski predsednik Francos Hollande, saj je njegov sin v Kairu delal za francosko podjetje. "Zahvaljujem se francoskim oblastem za vse, kar so napravile do sedaj in prosim, da sodelujejo z egiptovskimi oblastmi in rešijo mojega sina," je povedal.

Islamska država v Egiptu je v sredo objavila videoposnetek, na katerem grozi, da bo v roku 48 ur ubila ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka, če egiptovske oblasti ne bodo izpustile muslimanskih zapornic.

Ugrabljen na poti v službo

Ugrabili so ga, ko je bil z avtomobilom na poti v službo, njegovega voznika pa pustili na cesti. Egiptovska policija je dan pozneje našla avtomobil, v njem pa Tomislavove osebne dokumente in dva mobitela.

Ugrabljeni Hrvat je v Kairu delal kot geodet za francosko multinacionalko General Geoscience. Kot je poročal Večernji list, je bil dan ugrabitve sploh zadnji dan, ko je delal za francosko družbo in bi se moral že čez nekaj ur usesti na letalo proti domovini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • URIAH HEEP 15:42 12.avgust 2015.

    https://www.youtube.com/watch?v=9zkVfDHmMWA

  • URIAH HEEP 15:40 12.avgust 2015.

    Naj "starši" pokličejo John McCaina, da jim pove v kateremu studiu so to posneli!

  • Žurnalček 16:57 08.avgust 2015.

    Njega lahko reši samo beseda TITO in nič drugega. Če bodo velik trobel , da je Hrvat in še cerkvenjak zraven , mu bodo še jajca odrezal. Sam Pusička se ne bo upala uporabiti te magične besede , ki je ...prikaži več vsem Yugosem zagotavljala varnost po celem svetu !