Svet
14 ogledov

Romun kaže simptome ebole

ebola Profimedias
V bolnišnico v romunski prestolnici Bukarešta so danes sprejeli moškega, za katerega sumijo, da se je okužil z virusom ebole.

51-letni Romun je 25. julija pripotoval iz Nigerije, v bolnišnici pa je zaradi hude dehidracije, krvave diareje in visoke telesne temperature, kar so po navedbah zdravnikov lahko simptomi ebole, malarije ali tifusa.

Moški je pomoč najprej poiskal v bolnišnici v kraju Ploiseti, od tam pa so ga premestili na infekcijsko kliniko v prestolnici. Njegove vzorce so poslali v Frankfurt, kjer je edini laboratorij, specializiran za ebolo, v Evropi. Rezultate preiskav je pričakovati v treh dneh, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Za člane njegove družine so pristojne oblasti odredile karanteno.

Po zadnji statistiki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je hemoragična mrzlica v zahodni Afriki doslej terjala 961 življenj, od teh so smrt zaradi ebole kot gotovo potrdili v 622 primerih, preostali veljajo za domnevne. Zabeležili so 1779 primerov okužbe. Veliko večino primerov beležijo v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, o smrtnih primerih pa so poročali tudi iz Nigerije.

WHO je zaradi epidemije ebole v petek razglasila mednarodne izredne razmere na področju javnega zdravja.

Cepivo že pripravljeno

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je razkrila, da bi se lahko kmalu začelo klinično preskušanje preventivnega cepiva za ebolo, ki ga je izdelalo farmacevtsko podjetje GSK.

Cepivo bi lahko bilo po navedbah WHO za uporabo na voljo do prihodnjega leta dalje. "Ciljamo na september kot začetek kličnega preskušanja, najprej v ZDA in zagotovo v afriških državah, glede na to, da so primeri okužb tam," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja oddelka WHO za cepiva in imunizacijo, Jean-Marie Okwo Bele.


Okwo Bele je sicer optimističen, da bo cepivo kmalu v prodaji in tako širše dostopno. "Menimo, da bi že do konca leta lahko imeli rezultate, če bomo s preskusi začeli septembra," je dejal in dodal, da bo celoten postopek zaradi izrednih razmer potekal pospešeno, "zato da bi cepivo bilo na voljo do leta 2015".

V zadnjem izbruhu umrlo že več kot tisoč ljudi

Ebola je hemoragična mrzlica s pogosto smrtnim izidom za ljudi in primate ter velja za eno najbolj nalezljivih virusnih bolezni. V večini primerov se konča s smrtjo. Virus se nahaja v krvi in izločkih obolelega, s človeka na človeka pa se prenaša z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z bolnikovo krvjo ali izločki. Cepiva za zdaj še ni.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:34 10.avgust 2014.

    Imajo pripravljeno zdravilo tako rekoč ampak še vedno pa noben ne pove za katero vrsto ebole sploh gre pr item izbruhu? A ni to mal čudn.

  • mph 13:47 10.avgust 2014.

    Kako se širi bi se morda lahko novinar malo poznimal, preden dela paniko. Ja, panika je, bi bila tudi meni, če bi bil tam blizu, ampak dejstvo je, da je vse prej kot ena najbolj nalezljivih, prej obratno. In še ...prikaži več dobro, da je tako. http://www.who.int/csr/disease/ebola/faq-ebola/en/