Svet
6652 ogledov

Ronaldo takoj pomagal razrušenemu Maroku

Potres v Maroku
1/5
Profimedia
V Maroku so našteli že prek 2.000 mrtvih po potresu, ki je razdejal velik del države. Cristiano Ronaldo se je izkazal.

Velik del prebivalcev Maroka je že drugo noč preživel na ulicah, na prostem ali v zasilnih šotorih, potem ko je osrednji del seizmološko relativno mirne države na območju gorovja Atlasa v petek zvečer stresel potres z magnitudo 6,8. Ker je bilo žarišče potres relativno plitvo, so bile posledice na površju toliko hujše. 

Po aktualnih podatkih reševalcev, ki med ruševinami stavb iščejo morebitne preživele, je potrjeno mrtvih že več kot 2.000 ljudi. Približno toliko je tudi ranjenih, navaja BBC. Žarišče je bilo prav na širšem območju markantnega mesta Marakeš, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine in ena glavnih turističnih znamenitosti v tem delu Severne Afrike. Prva poročila sicer kažejo, da je večina stavb v zgodovinski četrti Medina v mestu ostala stoječih, a so mnoge poškodovane. 

So pa povsem uničene številne vasi na širšem območju, saj so stavbe v odročnih predelih zgrajene pretežno s preprosto tehniko glinenih opek, kamnov in lesa. V enem od takšnih naselij so samo iz ene stavbe potegnili kar 18 trupel, poroča BBC. Do številnih odročnih naselij se reševalcem še niti ni uspelo prebiti. 

Potres v Maroku | Avtor: Profimedia Profimedia
Potres v Maroku | Avtor: Profimedia Profimedia

Eiffel brez lučk, Ronaldo odprl vrata

Iz sveta prihajajo odzivi sožalja, številne države so že ponudile pomoč. V znak solidarnosti so sinoči ugasnile luči na Eifflovem stolpu v Parizu. Odmeva tudi poteza nogometnega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki je nemudoma ponudil svoj nepoškodovani hotel na obrobju Marakeša ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo. 

Nogometna reprezentanca Maroka, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Katarju navdušila sodržavljane in svet z borbeno igro ter 4. mestom, pa je takoj družno odšla darovat kri.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:48 10.september 2023.

    Če bi bil humanist,bi lahko ta hotel podaril revnim družinam,e ne boš dobil od bogatuna nč