Svet
1858 ogledov

Rusi bežijo, na meji z Gruzijo 16-kilometrska kolona

meja Rusija Finska Profimedia
Na tisoče Rusov želi prečkati mejo z Gruzijo, da bi se s tem izognili mobilizaciji. Danes še zadnji dan referendumov o priključitvi Rusiji.

Satelitski posnetki Maxarja kažejo dolgo kolono vozil, ki se vije proti rusko-gruzijski meji. Na tisoče Rusov želi prečkati mejo, da bi se s tem izognili mobilizaciji, ki jo je po sedmih mesecih vojne v Ukrajini odredil ruski predsednik Vladimir Putin. Iz Rusije naj bi od odreditve o mobilizaciji prebežalo že več kot 200 tisoč ljudi, navajajo tuji mediji, med njimi tudi Novaya Gazeta Europa, ki se sklicuje na vire v Putinovi administraciji.

Rusi so bežali tako v Gruzijo kot na Finsko. Tisti, ki so imeli srečo, so z letali odpotovali v Turčijo in Srbijo, preden so se cene letalskih kart močno podražile. 

Za zdaj Rusija še ni zaprla meja. So pa ruske oblasti priznale, da je prišlo pri mobilizaciji do določenih napak, saj so bili med vpoklicanimi tudi študenti, starejši in bolni. Putin je ob napovedi delne mobilizacije dejal, da bodo vpoklicali le tiste posameznike, ki imajo ustrezno znanje in izkušnje. 

Zadnji dan referendumov

Na vzhodu in jugu Ukrajine danes poteka še zadnji dan referendumov, s katerimi Rusija želi pridružiti k svojemu ozemlju regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje. Priključitev bi namreč Rusiji omogočila, da bi napade na te regije smatrala kot napade na svoje ozemlje, ki bi ga nato lahko branila z vsemi sredstvi. 

Ukrajina in zahodni zavezniki so referenduma obsodili. Med tistimi, ki so obsodili referenedume, je tudi Turčija, medtem ko je madžarski premier Viktor Orban napovedal posvetovanje z državljani glede sankcij proti Rusiji. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 16
  • bobubob 18:18 27.september 2022.

    Leta 91 so tudi nekateri Slovenci bežali k sosedom, tudi precej znani so bili med njimi.... Rusi pa tudi niso tako neumni, da tega ne bi pričakovali. Vsak zakaj ima svoj zato. In tam gre še za veliko več kot ...prikaži večt le za spopad z zarjavelim orožjem z odpadov velesil...gre za poligon modernega večplastnega bojevanja, pri čemer je najhuje tisto, česar danes še ni videti....

  • Kmodri 17:00 27.september 2022.

    Tole je je kar malce presenetilo, moje napovedi, se bodo zgleda uresničile še prej!

  • Avatar zoo
    zoo 12:47 27.september 2022.

    Novinarji, če bi se vsaj malo pozanimali, bi vedeli, da je na tem mejnem prehodu že leta tako dolga kolona, ​​ker je to edina pot iz Rusije v Gruzijo.