Svet
15076 ogledov

Rusi izumili orožje, ki že seje strah in trepet

Epa
Naboja ne more ustaviti niti jeklena čelada. Neslišno ubija na razdalji 300 metrov.

Rusi so naredili najtišjo puško na svetu. Pravijo, da ubija z razdalje 300 metrov. Že dve desetletji ruska ostrostrelska puška MTs-116M slovi kot ena najboljših na svetu. To se je potrdilo v posebnih vojnih operacijah. S kalibrom 7,62 je z njo možno streljati na razdalji do 700 metrov. 

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo obravnavo zahteve za zaustavitev izvršitve Množični morilec Svet Ostrostrelec bo smrtno kaznovan

Rusi so na letošnjem sejmu vojne opreme Army Expo najavili nekaj izboljšav že tako neugodnega orožja. Največji napredek je bil v zadušitvi izstrelka. Pravijo, da je strel in let naboja tako tih, da nasprotnik ne more ugotoviti od kje je prišel strel.

Minaret mošeje v Deri, kjer se zbirajo protestniki. (Foto: Reuters) sirija Svet Zdravnika ustrelil ostrostrelec

Ostrostrelci so bili močno orožje v vojnah v Iraku in Siriji, pogosto pa so zaradi svojih nalog, v katerih se nismo smeli razkriti, uporabljali dušilce zvoka. Predvsem zato, ker je šlo po navadi za dolgotrajne bitke v mestih. Nasprotniki so imeli svoje taktike odkrivanja in uničevanja ostrostrelcev in njihovih položajev, v čemer sta prednjačila kurdski YPG in Sirska vojska.

Cnn poročevalec šokanten video Svet Med poročanjem ostrostrelec ubil nasprotnika

Pogosto se vojaki orientirajo zgolj po zvoku ali blisku ob sprožitvi naboja. Zato bi neslišna puška pomenila bistveno prednost za ostrostrelca. Prilagojena puška MTs-116M zdaj uporablja 12,7 milimetrske naboje, ki tehtajo petkrat več od običajnih M14. S tem so dosegli, da puška, kljub temu, da naboj ne prebije zvočnega zidu, izstreljuje naboje, ki imajo kljub večji masi ogromno količino gibanja. Rusi pravijo, da najbolj tudi na razdalji 300 metrov prebije jekleno čelado, hkrati pa je odstopanje naboja iz smeri zgolj 13 milimetrov na vsakih 100 metrov.

kanadski ostrostrelec Svet Kanadski ostrostrelec postavil nov rekord

Zapisano z drugimi besedami, izurjenega ostrostrelca je na razdalji 300 metrov skoraj nemogoče odkriti. 

Komentarjev 5
  • jaki 20:25 03.september 2018.

    Že babice so govorile, da so Rusi nevarni. Ker imajo tanke in tope!

  • McClain 22:10 02.september 2018.

    sem mislil da bo govora o novi Ladi :-)

  • Friderik1950 20:30 02.september 2018.

    Oprosti, si pa malo demode. Za predelano legendarno nemško puško M48 v ostrostrelno karabinko, je bil v JNA leta 1974 kontrolni standart na deset centimetrski tarči na razdalji tristo metrov, razsutje strelov v krogu s premerom štirih centimetrov.