Svet
12636 ogledov

Tako so se Rusi odzvali na poteze Američanov

Vladimir Putin Profimedia
Izrazili solidarnost s Kitajsko in pokritizirali ZDA.

Kitajska ima vso pravico sprejeti ukrepe za zaščito svoje suverenosti, so danes v luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu sporočili iz Moskve. Ob tem so obisk Pelosijeve označili za "očitno provokacijo", ki vodi k povečanju napetosti v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kitajska stran ima pravico sprejeti potrebne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti glede tajvanskega vprašanja," so v odzivu na obisk Pelosijeve v Taipeiju sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

"Še enkrat želimo poudariti, da smo popolnoma solidarni s Kitajsko, njen odnos do problema je razumljiv in popolnoma upravičen," je o napovedanih povračilnih ukrepih Pekinga zaradi obiska Pelosijeve dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovi oceni obisk vodi k "povečanju napetosti" v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Državni provokatorji"

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da neodgovorni ameriški politiki žalijo 1,5 milijarde Kitajcev ter da so ZDA "državni provokatorji", ki v svet vnašajo destabilizacijo, saj v zadnjih desetletjih niso rešile niti enega konflikta, ampak so jih veliko izzvale.

Zaharova je dejala tudi, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se odpravlja na obisk v Azijo, v nasprotju s Pelosijevo tja prinaša sodelovanje. Lavrov bo med drugim obiskal Mjanmar in se udeležil srečanja z Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kitajci začeli izvajati vojaške vaje

82-letna Pelosijeva je v poznih večernih urah po lokalnem času prispela v Taipei, z obiskom pa je izrazila podporo tajvanski demokraciji. Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking pred obiskom sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

S kitajskega obrambnega ministrstva so kasneje sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli vojaške vaje na šestih morskih območjih okoli Tajvana, kot odgovor na obisk ameriške političarke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 14:02 04.avgust 2022.

    Zdaj bi pa rad Zelenski pomoč Kitajske, da ustavi vojno, ki jo je zrežirala ZDA z državnim udarom v Ukrajini ....Kdo bo pa posrednik med Kitajsko in Ukrajino ...Pelosijeva ? Komedijant in kreten

  • QSprm 08:39 03.avgust 2022.

    Kaj ko bi raje prisluhnili nekomu ki ta babji stvor pozna osebno. Trump jo je veckrat opisal kot noro in dusevno bolano. Pa ne gre za zlobo ali skodozeljnost, prej za opis dejanskega stanja.

  • Avatar Leon
    Leon 07:10 03.avgust 2022.

    Rdeča nit vsega zla na svetu je USA.