Svet
8067 ogledov

Rusi tako kaznujejo Fince

Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane Epa
Potezo so potrdili tako v Moskvi kot Helsinkih.

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom je v skladu z napovedmi danes prekinilo dobavo zemeljskega plina Finski, kjer obenem zatrjujejo, da porabniki tega ne bodo občutili. Rusija je ta korak sprejela po odločitvi Finske, da Gazpromu za plin ne bo plačevala z ruskimi rublji.

Gazprom je Finsko v petek obvestil, da bo dobavo plina ustavil danes zjutraj. Svojo napoved je uresničil in davi sporočil, da je to storil, ker "do konca delovnega dne 20. maja" od Gasuma ni prejel plačila v rubljih.

Kot je dodalo rusko podjetje, je leta 2021 na Finsko dobavilo 1,45 milijarde kubičnih metrov plina, ker predstavlja približno dve tretjini porabe plina v državi. Zemeljski plin sicer predstavlja približno osem odstotkov porabe energije na Finskem.

Finci mirijo

Tudi finsko državno energetsko podjetje Gasum je potrdilo, da so se dobave plina iz Rusije ustavile. Obenem pa so zagotovili, da motenj za odjemalce ne bo, polnilne postaje pa da bodo obratovale kot običajno.

Primanjkljaj bodo glede na napovedi med drugim nadomestili z drugimi viri prek plinovoda Balticconnector, ki povezuje Finsko z Estonijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen je v izjavi za javnost že v petek sporočil, da obžalujejo predvideno ustavitev dobave plina po obstoječi pogodbi, a dodal, da so se pripravljali na to situacijo.

Putin neomajen

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred časom napovedal, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih, ali pa bo dobava plina prekinjena.

Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih. Zahtevo po plačilu v rubljih je prav tako zavrnil Gasum in v torek ocenil, da bi lahko Rusija kmalu prekinila dobavo plina tudi Finski.

Pred tednom dni je Rusija ustavila tudi dobavo električne energije Finski, kot razlog pa navedel zaostala plačila.

Finska je skupaj s sosednjo Švedsko nedavno prekinila svojo nevtralno držo in v luči ruske invazije na Ukrajino vložila prošnjo za članstvo v zvezi Nato. Moskva je posvarila Finsko, da gre za napako, ki da bo imela posledice.

Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane Slovenija Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane Vladimir Putin Rusija Svet Putin ne oprošča: takšna je kazen za dva častnika za vojaške neuspehe

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • jakec1575 23:47 21.maj 2022.

  https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine/ malo menjam stalisce. Brez obracuna z bandero, se bo ukrajina utopila v lastni krvi

 • munja 21:00 21.maj 2022.

  Sto različnih verzij, sto laži, sto resnic...

 • Avatar MS
  MS 17:28 21.maj 2022.

  V zadnjih tednih so se pojavile trditve o različnih boleznih, ki pestijo Putina – številna poročila pravijo, da gre za raka in da je Putin prestal kemoterapijo in jemlje steroide. Druga poročila kažejo na Parkinsonovo bolezen in demenco v zgodnji ...prikaži več fazi. Generalmajor Kirilo Budanov je dejal, da je Putin zbolel za rakom in da v Rusiji že potekajo operacije za njegovo odstranitev s položaja.