Svet
11 ogledov

Rusija in Ukrajina podpisali sporazum

Plin naj bi znova stekel po ceveh takoj po podpisu sporazuma. Žurnal24 main
Danes sta v Moskvi Rusija in Ukrajina podpisali 10 let trajajoč sporazum o pogojih dobave plina Ukrajini in tranzitu prek ruskega ozemlja v Ukrajino.

Pogodbo sta podpisala predsednika ruskega Gazproma Aleksej Miller in ukrajinskega Naftogaza Oleg Dubina, podpisu pa sta prisostvovala tudi ruski premier Vladimir Putin in njegova ukrajinska kolegica Julija Timošenko.

Ukrajina bo nadaljevala z dobavo plina v Evropo takoj, ko ga dobi iz Rusije, je dejala Timošenkova in dodala, da ne bo nobenega "zavlačevanja".

Putin je povedal, da bo dobava ruskega plina prek Ukrajine "kmalu" ponovno vzpostavljena. "Gazprom je dobil navodilo, naj začne z dobavo polnih količin plina po vseh poteh, ki so jih predlagali ukrajinski partnerji. Družba je pripravljena izpolniti dnevne zahteve svojih evropskih odjemalcev," je dejal Putin.

Samo letos ugodneje za Ukrajino
Kot sta sklenila premierja obeh držav, bo Ukrajina v letu 2009 za ruski plin plačevala 20 odstotkov nižjo ceno od tržne, leta 2010 pa bo prešla na evropske cene. Po drugi strani pa bo morala ohraniti dajatve za transport plina prek svojih plinovodov na ravni iz leta 2008. Podrobnosti dogovora naj bi objavili šele danes ob podpisu sporazuma.

 

Pomanjkanje plina

Evropski odjemalci se s pomanjkanjem plina soočajo že od 7. januarja, ko je Rusija zaprla pipo na ukrajinskih plinovodih.

Bruselj želi natančno vedeti, kdaj se bo oskrba s plinom nadaljevala
Evropska komisija je po podpisu pogodbe med ruskim plinskim monopolistom Gazpromom in ukrajinskim Naftogazom, ki bo omogočil ponovno vzpostavitev dobave ruskega plina prek Ukrajine v Evropo, zahtevala podatek o tem, kdaj natančno bo ruski plin znova stekel proti EU. Poudarila je, da bodo opazovalci EU preverili, kdaj bo plin dejansko začel teči. 

Za Slovenijo zaloge dovolj
Tudi če začne plin teči danes, bo minilo še nekaj časa, preden bo prišel v Slovenijo. Predsednik uprave Geoplina Alojz Stana je pojasnil, da se mora najprej vzpostaviti normalen transport, za kar bo treba še nekaj časa. Ruski plin do Slovenije namreč potuje prek Ukrajine, Slovaške in Avstrije. Stana je do napovedi o ponovni dobavi plina iz Rusije zadržan, saj meni, da je bila podobna slika že prejšnji teden, nato pa smo bili priča popolnoma drugačnemu scenariju. V Avstriji je slovenskega plina sicer še za 20 dni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.