Svet
8 ogledov

"Rusija naj neha dobavljati orožje Siriji"

Sirija Reuters
Hilary Clinton je obtožila Rusijo, da Siriji pošilja helikopterje, s katerimi al Asadov režim napada civiliste. Medtem Pentagon prek istega podjetja kupuje helikopterje za afganistansko vojsko.

Državna sekretarka Hillary Clinton je obtožila Rusijo, da zagotavlja helikopterje režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, poročajo tuji mediji. Izjava je postavila Pentagon v neroden položaj, saj je v kongresu sprožila kritike ameriške vojske, ki, kot je videti, prek ruskega podjetja kupuje helikopterje za afganistansko vojsko. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby tega ni zanikal, prav tako pa je imel težave pri odgovorih na vprašanja, zakaj se ZDA ne trudijo vzpostaviti embargo na dobavo orožja tej državi, kot so to storile v primeru Libije in nekdanje Jugoslavije.

Državljanska vojna

ZDA in ZN opozarjajo na skrb vzbujajoče stopnjevanje nasilja v Siriji. "Tam divja državljanska vojna," je pojasnil vodja mirovne operacije Združenih narodov (ZN) in generalni podsekretar za mirovne operacije ZN Herve Ladsous. To je prvič, da je kdo od uradnikov ZN uradno izrazil to stališče. Opazovalce so napadli, ko so poskušali priti do obleganega mesta Hafa. "Jasno je, kaj se dogaja. Sirski vladi so nasprotniki iztrgali velike kose ozemlja in zdaj želijo ponovno vzpostaviti nadzor."

Mednarodno skupnost in tudi opazovalce je pretreslo poročilo ZN, da vojaki tako vladnih kot opozicijskih sil sirske otroke uporabljajo tudi kot živi ščit. Več preberitev v članku Sirski otroci kot živi ščit na tankih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.