Svet
28615 ogledov

Rusija resno zagrozila Japonski

Japonska vojaške vaje Profimedia
Grožnja je novo nadaljevanje slabih odnosov med Moskvo in Tokijem.

Rusija je znova opozorila Japonsko in zagrozila s povračilnimi ukrepi, v kolikor se skupne vojaške vaje z ZDA razširijo proti vzhodnim mejam Rusije, poroča CNN. Grožnja je nadaljevanje slabih odnosov med državama; Moskva je besna, ker je Japonska podala podporo Ukrajini in je vse bližje članicama Nata. 

Namestnik ruskega zunanjega ministra Igor Morgulov je v torek po poročanju ruske državne tiskovne agencije povedal, da so ameriško-japonske pomorske vaje "potencialno žaljive narave". "Take postopke japonske strani vidimo kot grožnjo varnosti naše države," je izpostavil Morgulov. "Če se bo takšna praksa razširila, bo Rusija vrnila s povračilnimi ukrepi, da bi tako zavarovala svoje obrambne interese." Natančneje o tem ni govoril; niti o vajah niti o povračilnih ukrepih. 

Ameriška in japonska mornarica sta sicer prejšnji teden zaključili skupne vaje v Vzhodno kitajskem morju in v Filipinskem morju. V prvi polovici aprila je medtem ameriška vojska vodila podobne skupne vaje v Japonskem morju, ob katerem ima tudi Rusija svojo obalo. 

Biden na obisk 

Japonska sicer maja pričakuje obisk ameriškega predsednika Joa Bidna; v državi se bo udeležil srečanja voditelje tako imenovane skupine Quad, ki jo poleg ZDA in Japonske sestavljata še Avstralija in Indija. 

Predsednikov obisk v drugi polovici maja so včeraj potrdili v Beli hiši, kjer so ga označili kot dokaz trdne zavezanosti Bidnove administracije svobodni in odprti indijsko-pacifiški regiji ter zavezništva Washingtona z Južno Korejo in Japonsko. Kot so še dodali, bo obisk "še dodatno poglobil vezi med vladami, gospodarstvi in narodi" trojice držav.

Nafta sod istockphoto podvojili prihodke Svet Kljub sankcijam Rusija z energenti služi ogromno Vladimir Putin Vojna Svet Putinova nova grožnja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • LukaMB 18:24 01.maj 2022.

    Te Japonci se niso nič naučili iz zgodovine, da ne bodo prejeli še 2 satane, kaj se delajo nek jajc.

  • jakec1575 22:29 28.april 2022.

    da ne bomo skoz o neonacijih v ukrajini poslusali. igor Strelkov fsb akter sestrelitve letala in drugih svinjarij. https://www.index.hr/vijesti/clanak/ruski-spijun-borio-se-od-bosne-do-donbasa-sad-kaze-da-bi-rusija-mogla-izgubiti-rat/2359575.aspx

  • Avatar pantani
    pantani 20:13 28.april 2022.

    Tok časa bodo drkal,da bodo res kakšno neumnost naredil!!!