Svet
5627 ogledov

Rusija sporočila, kako bo ukrepala

Sergej Lavrov Epa
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je predstavil ukrepe, ki jih bodo sprejeli v odgovor na odločitve drugih držav po napadu na Sergeja Skripala.

Rusija bo izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat v Sankt Peterburgu, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Izgnala bo tudi diplomate drugih držav, ki so po napadu na nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, za katerim naj bi stala Moskva, izgnale ruske diplomate.

ZDA so v odgovor na napad izgnale 60 ruskih diplomatov in zaprle ruski konzulat v Seattlu. Lavrov je danes napovedal, da so ameriškega veleposlanika v Rusiji obvestili o "povračilnih ukrepih", ki vključujejo "izgon enakega števila diplomatov in umik dovoljenja za delovanje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države.

Karl Erjavec Izgon Slovenija Karl Erjavec: Razloga za izgon ruskih diplomatov ne vidim

Odgovor na "nesprejemljiva dejanja"

Rusija po besedah Lavrova odgovarja na "popolnoma nesprejemljiva dejanja proti Rusiji, do katerih prihaja pod hudim pritiskom ZDA in Velike Britanije pod pretvezo t.i. primera Skripal".

Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v angleškem Salisburyju napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo. Rusija odgovornost ostro zavrača.

Velika Britanija je zaradi napada izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to že odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije.

Slovenija se ni odločila za izgon. Je pa slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, danes v skladu z odločitvijo vlade na posvet poklical slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeliga.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in zunanji minister Karl Erjavec | Avtor: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Erjavec opozarja, da se lahko zelo zaplete

Erjavec je za TV Slovenija dejal, da je po izgonu ruskih diplomatov iz več držav zaradi afere Skripal pričakoval, da se bo Rusija odzvala z enakimi povračilnimi ukrepi, kar je tudi storila. Poudaril je, da preiskava zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala v Veliki Britaniji ni zaključena, temveč gre za domneve.

Kot je zunanji minister še izpostavil v nocojšnji oddaji Globus na Televiziji Slovenija, ni dokaza, da je za napadom Rusija, zato v Moskvi to občutijo kot obtožbo po krivem. "Vemo le, da obstaja verjetnost, da je to storila Ruska federacija. In če je to standard za ukrepanje, se bojim, da se bodo zadeve v prihodnje zelo zapletle," je dejal.

Erjavec je zato ocenil, da je Slovenija ravnala preudarno, ko se je danes odločila, da zaradi primera Skripal pokliče na posvet slovenskega veleposlanika v Rusiji Primoža Šeliga. 

Odzval se je na izjave predsednika Pahorja. Erjavec je dejal, da je bil "predsednik nekorekten" in da bi se moral pred izjavo posvetovati z zunanjim ministrstvom. "Mi smo oblikovalci zunanje politike," je poudaril in dodal, da je predsednik ravnal samovoljno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.