Svet
12 ogledov

Ruska grožnja na ameriške grožnje

Sergej Lavrov Reuters
Rusija je pripravljena za iskren in enakovreden dialog s tujimi državami o krizi v Ukrajini, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Iz ruskega obrambnega ministrstva pa prihaja tudi grožnja kot odgovor na ameriške grožnje.

"Odprti smo za iskren, enakovreden in objektiven dialog z našimi tujimi partnerji, da pomagamo celotni Ukrajini najti izhod iz trenutne krize," je Sergej Lavrov dejal na novinarski konferenci s svojim tadžikistanskim kolegom Sirodžidinom Aslovom v Moskvi.

Kdo je streljal?

Lavrov je ob tem pozval še k preiskavi smrtonosnih ostrostrelskih napadov v Kijevu, saj da se resnice ne more več prikrivati. Lavrov je k preiskavi pozval potem, ko je v javnost prišel zvočni posnetek telefonskega pogovora estonskega zunanjega ministra Urmasa Paeta in visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton. Paet je Ashtonovo seznanil z navedbami, da bi za ostrostrelci lahko stali prozahodni voditelji.

"Najnovejših informacij o ostrostrelskih napadih ni več moč prikrivati. Zato predlagamo, da Ovse izvede objektivno preiskavo napadov, da ugodimo pravici," je dejal Lavrov.

"Bilo je preveč laži in ta laž se je predolgo zlorabljala, da se evropsko javno mnenje preusmeri v napačno smer in v nasprotju z objektivnimi dejstvi," je bil oster Lavrov.

Zahodne države so za smrtne žrtve ostrostrelcev okrivile posebne policijske enote odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Rusija pa pogovor med Ashtonovo in Paetom jemlje kot dokaz, da je nova ukrajinska vlada sestavljena iz nevarnih skrajnežev.

Avtentičnost zvočnega posnetka pogovora je Estonija potrdila, v njem pa je Paet dejal, da je bil v Kijevu seznanjen z informacijami, da so ljudi z obeh taborov ubijali isti ostrostrelci, ki da so bili morebiti iz opozicijskega tabora. V nasilju med protestniki in varnostnimi silami je bilo takrat ubitih več deset protestnikov in okoli 15 policistov.

Medtem se je o tem vprašanju izreklo tudi novo začasno ukrajinsko vodstvo, ki želi, da bi smrtonosne ostrostrelske napade preiskal parlamentarni odbor, ki bi ga sestavljali poslanci vseh strank, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odbor bi tako zaslišal med drugim mednarodne strokovnjake, zdravnike in priče napadov, so danes sporočili iz ukrajinskih varnostnih sil.

Na čelu odbora bo predvidoma vodja sveta za nacionalno varnost Andrej Parubij, ki je vodil protestniški tabor na kijevskem Trgu neodvisnosti.

Prvič za skupno mizo


Ruski namestnik zunanjega ministra Grigorij Karasin in ukrajinski veleposlanik v Rusiji Vladimir Jelčenko sta se danes sestala v Moskvi. Gre za prve neposredne pogovore med Ukrajino in Rusijo po izbruhu spora glede polotoka Krim

 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 11:27 11.marec 2014.

    Kitajska nikoli ne bo podprla,Rusijo , ko bo šlo zares . Ni neumna , da zgubi Tibet, Manđurijo , pa tisto pokrajino z muslimani.

  • ennanova 19:34 08.marec 2014.

    Dogajanje zgodovineRusija hoče Krim. ZDA opozarjajo, da poseganje v suvereno državo, kakršna je Ukrajina, ne bi bilo pametno. EU razpravlja, Kitajska je odločno proti morebitnim sankcijam zoper Rusijo. Dogaja se zgodovina. Pred našimi očmi. Kaj torej vidimo, če znamo ...prikaži več gledati? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1518-dogajanje-zgodovine

  • dragec 17:50 08.marec 2014.

    OBAMA, RUSIJA NI iRAK IN AFGANISTAN.