Svet
3016 ogledov

Ruske sile se premeščajo iz Kijeva. Ukrajina svari, da ne gre za umik.

Trostjanec. epa
Pentagon in ukrajinska vojska skeptična glede ruskih trditev o umiku iz okolice Kijeva

Torkovi rusko-ukrajinski pogovori v Istanbulu so prinesli prve znake napredka proti končanju vojne. Rusija je namreč napovedala zmanjšanje svojih vojaških aktivnosti v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, kar je prvo tovrstno javno oznanilo ruske strani po napadu na Ukrajino pred petintridesetimi dnevi. Ta korak naj bi služil okrepitvi medsebojnega zaupanja v nadaljnjih pogovorih med državama.

Rusija je medtem že premestila manjše število svojih enot iz okolice Kijeva, a se ne umika, ampak se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini, je v torek opozoril tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Tudi ukrajinska vojska ocenjuje, da je umik dela ruskih sil s front severno od Kijeva zgolj del prerazporeditev enot.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek zvečer izrazil optimizem zaradi pozitivnih signalov, a je hkrati poudaril, da Ukrajina ne bo zmanjšala obrambnih prizadevanj, prav tako druge države ne bi smele začeti razmišljati o rahljanju sankcij, dokler Rusija ne bo končala invazije. "Lahko bi rekli, da so signali, ki prihajajo iz pogajanj, pozitivni, vendar pa ti signali ne zmanjšujejo števila eksplozij ali ruskih granat," je dejal v video nagovoru. Izrazil je tudi dvom v ruske napovedi, da bodo zmanjšali vojaške aktivnosti. "Mi naših obrambnih dejavnosti ne bomo zmanjšali," je sporočil.

Mirovna pogajanja v Turčiji. Ukrajina Svet Dosegli prvi vidnejši napredek v mirovnih pogajanjih

Ukrajina ocenjuje, da gre za rotacijo, ne umik enot

Generalštab ukrajinske vojske je ponoči v svojem dnevnem poročilu o dogajanju na frontah potrdil, da je Rusija res umaknila nekaj svojih enot iz okolice Kijeva in Černigiva, a obenem ocenil, da gre le za prerazporejanje oziroma rotacijo enot in ne dejanski umik. Kot kaže, se namreč te enote zdaj premikajo na druge fronte na vzhodu Ukrajine, je sporočil vojaški vrh.

Podobnega mnenja so v Washingtonu, kjer je predstavnik Pentagona ponoči prav tako poudaril, da se z območja Kijeva umika le majhno število enot, medtem ko jih velika večina tam ostaja. "Videli smo umik le majhnega števila enot proti severu. Rusija ni uresničila cilja zavzetja Kijeva, kar pa ne pomeni, da je grožnje za Kijev konec," je dejal Kirby.

Harkov. | Avtor: Profimedia Profimedia

"Temu nismo pripravljeni reči umik. Kar imajo v mislih, je verjetno premeščanje za druge prioritete. Moramo biti pripravljeni na večjo ofenzivo na drugih območjih Ukrajine," je še dejal Kirby in dodal, da se je povečala ofenzivna aktivnost ruskih sil v Donbasu.

Na koncu se je na novinarski konferenci s singapurskim premierjem Leejem Hsijem Loongom na rusko najavo odzval še predsednik ZDA Joe Biden.

"Bomo videli. Ne bom ničesar sklepal, dokler ne vidim dejanj. Imel sem pogovor s štirimi zaveznicami v Natu - Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo in Italijo, ki se strinjajo, da je treba počakati in videti, kaj ponujajo," je dejal Biden in ponovil, da bodo ZDA v vmesnem času nadaljevale z močnimi sankcijami in ukrajinski vojski še naprej zagotavljale zmogljivosti za obrambo.

Britansko obrambno ministrstvo je medtem v svoji analizi dogajanja v Ukrajini v torek zvečer izpostavilo, da je ruska ofenziva na Kijev propadla, in kot najverjetneje napovedala, da bo Rusija svojo bojno moč zdaj s severa Ukrajine premaknila na jugovzhod države. Obeta se tako krepitev ofenzive v regijah Lugansk in Doneck, ocenjujejo v Londonu.

V okolici Kijeva še vedno eksplozije

Kljub ruskim napovedim k zmanjšanju napadov v okolici glavnega ukrajinskega mesta, so se v današnjih jutranjih urah oglasile sirene za zračni napad. BBC poroča o eksplozijah v okolici Kijeva, za katere pa ni povsem jasno, kdo jih je sprožil. Tuji mediji poročajo tudi o nadaljevanju napadov in poškodovanih tudi v drugih ukrajinskih mestih.

Iz mest na jugu države so v torek, ko se je ponovno odprlo nekaj humanitarnih koridorjev, evakuirali približno 1665 ljudi, ki so prispeli v Zaporožje z osebnimi avtomobili. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je dejala, da je med evakuiranimi 936 ljudi iz obleganega Mariupolja in obenem obtožila rusko stran, da blokira konvoje evakuacijskih avtobusov in tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Urad ZN za človekove pravice pri OZN je sporočil, da je od začetka ruske invazije v Ukrajini potrdil 1179 smrtnih žrtev civilistov. Nadaljnjih 1860 civilistov je bilo ranjenih. "Večino zabeleženih civilnih žrtev je povzročila uporaba eksplozivnega orožja s širokim udarnim območjem, vključno z obstreljevanjem težkega topništva in raketnih sistemov za več izstrelkov ter raketnimi in zračnimi napadi," so zapisali v izjavi.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 14
  • Ender3 17:25 30.marec 2022.

    Ruska vojska nasledica rdeče armade, je kljub množični premoči padla na taktičnem izpitu. Le malo kdo je, kaj takšnega pričakoval.

  • milan41 17:09 30.marec 2022.

    Generalno povedano Rusi morajo razčistiti situacijo v UA , kajti samo sedaj imajo za to priliko ! Bolje je sedaj žrtvovati 100.000 vojakov , kot pa čez 5 let 10.000.000 . Komu ni jasno , da gre za strateško varnost ...prikaži več Rusije , bolje da ne razmišlja o situaciji , kajti če nima tega pred očmi stalno , ne bo prišel do nobenega pravega skupnega imenovalca te vojne !

  • milan41 17:04 30.marec 2022.

    Nobena prekinitev ognja ne pride v poštev , kajti enote so na čistinah in v neravni bojni vrsti . Zelenski in Vlada UA ne more zagotoviti in nikakor dati garancije , zaradi tega ker paramilitantna SS Azov , Desna stran ...prikaži večn in še ena, to ne bodo sprejeli , sploh pa ne zdaj , ko imajo lahkega orožja kolker hočeš ! Situacija je popolnoma enaka kot v Nemčiji 1944 med Rdečim Orkestrom z Wermahtom in Himlerovim SS wafen ! Edina možnost je Vzhodna in Zahodna UA , meja pa na Dnjepru in Odesi !