Svet
2024 ogledov

Rusko priznanje separatističnih regij sprožilo val odzivov in nasilja

epa
Po ruskem priznanju dveh separatističnih ukrajinskih regij, Ukrajina računa na učinkovite korake zaveznikov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek zvečer proruski separatistični regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni ljudski republiki.

Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odlok o njunem priznanju. Odredil je napotitev vojske v separatistični regiji "za zagotovitev miru" in ruskemu zunanjemu ministrstvu naložil vzpostavitev diplomatskih odnosov z obema regijama, ki sta mednarodnopravno del Ukrajine.

Nasilje v Ukrajini se stopnjuje

"Zdaj bo postalo jasno, kdo je naš pravi prijatelj in partner in kdo želi Rusijo prestrašiti le z besedami. Priznanje neodvisnosti okupiranih območij Donecka in Luganska lahko pomeni enostranski umik iz sporazuma iz Minska," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nagovoru Ukrajincem zgodaj davi.

Zelenski je dejal, da se Ukrajina ne bo odzvala na provokacije, vendar pa se ne bo odpovedala svojemu ozemlju, čeprav sanja le o miru. "Zvesti smo mirni in diplomatski poti, ki ji bomo sledili," je dejal.

Danes pa je pozval k takojšnjim sankcijam proti Moskvi zaradi njenega priznanja proruskih separatističnih republik na vzhodu Ukrajine. Sankcije naj po njegovih besedah vključujejo "popolno ustavitev Severnega toka 2". Prepričan je tudi v nadaljnjo rusko agresijo proti Ukrajini.

Medtem se nasilje na vzhodu Ukrajine zaostruje. V minulih 24 urah sta bila po navedbah Kijeva tam ubita najmanj dva ukrajinska vojaka, še okoli 20 je bilo ranjenih. Proruski separatisti med drugim poročajo o novem krvavem napadu ukrajinskih saboterjev.

Boji potekajo v smeri Luganska in Novoazovska, kjer poročajo o še posebej ostrih spopadih. Na severu Donecka je moč slišati topništvo, s severovzhoda je napadana tudi Horlivka (rusko: Gorlvoka). Po vsej dolžini fronte streljajo 122 milimetrski topovi, poročajo lokalni mediji.

ruski UR-77 čiščenje min Donbass | Avtor: PrtSc PrtSc

Ukrajinska vojska je po navedbah tamkajšnjih medijev objavila, da je v zadnjih 24 urah na t. i. kontaktni črti zabeležila kar 84 kršitev prekinitve ognja s strani separatistov. S težkim topništvom naj bi obstreljevali okoli 40 naselij vzdolž frontne linije. Očividci poročajo tudi o premikih neoznačenih tankov in druge vojaške opreme v Donecku.

Ruski mediji, med drugim tiskovna agencija Tass, medtem izpostavljajo navedbe predstavnikov oblasti v Donecku, da so ukrajinski saboterji danes zjutraj na avtocesti Doneck-Gorlovka aktivirali bombo, pri čemer so bili ubiti trije civilisti. Separatisti so tudi v minulih dneh poročali o krvavih napadih, za katerimi po njihovih trditvah stojijo ukrajinski saboterji, diverzanti oziroma infiltratorji, kot jih imenujejo.

Rusija: Vedno smo naklonjeni diplomaciji

Moskva je danes sporočila, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov še vedno pripravljen na pogovore z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, potem ko je predsednik Vladimir Putin ukazal vstop vojske v samooklicani republiki. "Vedno smo naklonjeni diplomaciji," je po priznanju neodvisnosti samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

"Tudi v najtežjih časih smo povedali, da smo pripravljeni na pogajalski proces," je na vprašanje, ali odločitev o priznanju samooklicanih republik vpliva na načrte za srečanje zunanjih ministrov Rusije in ZDA. "Naše stališče ostaja nespremenjeno. Pripravljeni smo na pogajanja," je še enkrat poudarila Zaharova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko je danes dejal, da Rusija priznava neodvisnost regij Doneck in Lugansk na ozemlju, ki je trenutno pod nadzorom separatistov.

Napotitev sil v Donbas bo odvisna od razvoja dogodkov, je sporočil Kremelj, kjer si želijo, da bo priznanje obeh samooklicanih republik pomagalo obnoviti mirno stanje.

Po poročanju portala Sputnik sta parlamenta samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine že ratificirala sporazuma o prijateljstvu in sodelovanju z Rusijo, ki ju je odobril nižji dom ruskega parlamenta, Duma.

Evakuacija civilnega prebivalstva. | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupno naj bi bilo v Rusiji že okoli 90.000 beguncev z območja Donbasa.

Varnostni svet ZN: Kitajska ne podpira ruske odločitve

Ukrajina je zaradi ruske poteze zahtevala sklic nujne izredne seje Varnostnega sveta ZN v New Yorku, ki mu februarja predseduje Rusija. Sestala se je tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je dejala, da pomeni ta korak kršenje mednarodnega prava in temeljnih načel Ovseja in je v nasprotju z dogovoroma iz Minska. Prav tako želi Zelenski tudi srečanje predstavnikov držav v okvirju Normandijske četverice (Rusija, Ukrajina, Francija, Nemčija).

Mednarodna skupnost je večinoma obsodila ravnanje ruskega predsednika. Ruske odločitve ni podprla niti Kitajska. Njen veleposlanik Zhang Jun je vse strani pozval k zadržanosti in naj se izogibajo dejanjem, ki bodo povečala napetosti. Kitajska pozdravlja in spodbuja vsa prizadevanja za diplomatsko rešitev, je dejal.

Namestnica generalnega sekretarja ZN-a za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v Varnostnem svetu ZN-a dejala, da je tveganje velikega spopada resno in ga je treba za vsako ceno preprečiti. Združeni narodi obžalujejo rusko odločitev o napotitvi vojaških enot na vzhod Ukrajine in izražajo globoko zaskrbljenost zaradi poročil o civilnih žrtvah, napadih na civilno infrastrukturo in okrepitvi bombardiranja.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejanje že pred zasedanjem varnostnega sveta označil za kršitev Ustanovne listine ZN. 

 | Avtor: Epa Epa

Zaenkrat še ni verodostojnih poročil, da bi uradne ruske sile že vstopile v Doneck in Lugansk. Tam je sicer že vse od začetka vstaje separatistov leta 2014 prisotna množica oboroženih "prostovoljcev", domnevno tudi ruskih vojakov.

Janša: Slovenija obsoja to nezakonito dejanje

Slovenski premier Janez Janša se je pridružil obsodbam ruskega priznanja neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk. Zavzel se je za to, da Evropska unija Ukrajini ponudi perspektivo polnopravnega članstva.

"Rusko priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava ter dogovorov iz Budimpešte in Minska. Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva," je na Twitterju ponoči zapisal Janša.

Slovenija uradno podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja. Na ministrstvu za zunanje zadeve so izrekli podporo ukrajinskemu vodstvu v luči te "agresije, v celoti in enostransko sprožene s strani Rusije".

Obrambno ministrstvo (Mors) je medtem na Twitterju zapisalo, da je minister Matej Tonin v luči dogajanja v Ukrajini opravil konferenčni klic s premierjem Janšo, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Izmenjali so aktualne informacije in uskladili pristop Slovenije do krize.

"Slovenija je pripravljena podpreti članstvo Ukrajine v EU in okrepiti prisotnost Slovenske vojske v vzhodnih članicah zveze Nato," je zapisal Mors.

ukrajinski vojak Horlivka | Avtor: Profimedia Profimedia
ZDA uvedla sankcije za Doneck in Lugansk, sledila ji bo EU

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu zatem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin priznal neodvisnost separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk, uvedel sankcije proti vsem, ki bodo tam opravljali kakršnekoli transakcije. 

Za ameriškega državnega sekretarja Antonya Blinkna rusko priznanje separatističnih območij predstavlja znak, da Putina diplomacija ne zanima. Za Blinkna je priznanje neodvisnosti ozemelj v neposrednem nasprotju z zatrjevano zavezanostjo Rusije diplomaciji in jasen napad na suverenost Ukrajine.

ZDA so sicer v ponedeljek iz varnostnih razlogov poslale vse svoje diplomate iz Ukrajine na Poljsko.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Parizu sprejetje sankcij unije proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti Luganska in Donecka napovedal za to popoldne. Šlo naj bi za sankcije proti odgovornim za priznanje neodvisnosti, ne pa za gospodarske sankcije proti Rusiji.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je priznanje označila za kršitev mednarodnega prava, slovenski evropski poslanci pa so prav tako povečini dejanje obsodili.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes kritiziral grožnjo Zahoda z novimi sankcijami proti Moskvi. "Američani in Evropejci se ne bodo pomirili, dokler ne bodo izčrpali svojih možnosti za kaznovanje Rusije," je sporočil Lavrov na državni televiziji.

Lavrov meni, da Zahod odgovornost za neuspeh mirovnega načrta za vzhodno Ukrajino pripisuje Rusiji in ji grozi z vsemi vrstami sankcij, na kar se je Rusija že navadila.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 15
  • Evangelina_Moore 13:24 23.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Albatroz 13:08 22.februar 2022.

    Upam da se spominja Janša svojih dejanj pred več kot tridesetimi leti, upal je na priznanje tujih držav in če nebi bilo podprto bi bil izgnan in obsojen marsičesa z vsemi ostalimi ki so hrepeneli k osamosvojitvi, in veliko jih ...prikaži več je bilo tudi proti.

  • leonardo 11:18 22.februar 2022.

    Janša še malo in se boš nehal vtikati v stvari, ki te ne bi smele brigati. Tudi Slovenci smo želeli svojo državo in jo s podporo tudi dobili. Mislim pa, da nimaš pravice govoriti o podpori Slovencev, ker nas je ...prikaži veče več, ki se nekako enačimo s slovanskimi narodi in njihovo kulturo in ne z Amerikanci. Torej pred svojim koncem, kar se tiče politike, pa bodi vsaj enkrat diplomat.