Svet
16916 ogledov

Putin v Ukrajino pošilja vojsko

Vladimir Putin Epa
Priznal je neodvisnost separatističnih republik na vzhodu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil napotitev ruske vojske za "ohranjanje miru" v separatistični regiji Doneck in Lugansk v Ukrajini, ki jih je danes priznal kot neodvisni državi.

Macron in Scholz v telefonskih pogovorih s Putinom "izrazila razočaranje" nad odločitvijo, da je regiji priznal kot neodvisni državi. Ruski predsednik je voditelja Francije in Nemčije seznanil z rezultati današnjega zasedanja ruskega varnostnega sveta, ki je bilo osredotočeno na aktualne razmere glede Donbasa v okviru resolucije spodnjega ruskega parlamenta o priznanju republik Donbasa. Ruska duma je prejšnji teden Putina pozvala k priznanju neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk. K priznanju sta danes Putina pozvala tudi voditelja samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk, Denis Pušilin in Leonid Pašečnik.

Borrell: EU se je pripravljena odzvati odločno in enotno

EU je sicer ruskega predsednika pozvala, naj spoštuje mednarodno pravo ter naj ne prizna neodvisnosti proruskih separatistov v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk. Če bo to storil, se je EU pripravljena odzvati odločno in enotno, je danes v Bruslju izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Borrell je povedal, da so med današnjim zasedanjem zunanjih ministrov EU z veliko zaskrbljenostjo spremljali razpravo v okviru ruskega varnostnega sveta. Pred nekaj minutami je izpostavil, da po njihovem razumevanju končna odločitev še ni bila sprejeta. Izpostavil je tudi, da veleposlaništva in diplomatska predstavništva 26 članic unije in EU v Kijevu ostajajo odprta in v celoti delujoča. Izjema je le ena članica.

Oster do Belorusije

Ob tem je bil Borrell oster do Belorusije, ki ji je očital, da izgublja svojo suverenost in postaja satelit Moskve. Opozoril je, da bodo tudi Belorusijo doletele ostre sankcije, če bo sodelovala v napadu na Ukrajino, beloruske oblasti pa pozval, naj dobro premislijo, kako želijo, da jih vidita mednarodna skupnost in zgodovina.

EU se je sicer danes odločila za podporo ukrajinski vojski z vojaškim izobraževanjem, v državo pa bo poslala tudi misijo strokovnjakov za kibernetsko varnost, je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

V obstreljevanju vasi je bil ubit civilist

Na vzhodu Ukrajine je bil v obstreljevanju vasi, ki je pod nadzorom ukrajinske vojske, danes ubit ukrajinski civilist, so sporočile lokalne oblasti. Do incidenta je prišlo ob naraščanja bojazni pred skorajšnjo rusko invazijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilist, 52-letni moški, je bil ubit v napadu na naselje Novolugansk približno 35 kilometrov severno od Donecka, trdnjave ruskih separatističnih upornikov, poroča AFP.

Gre za prvo uradno potrjeno civilno žrtev letos v konfliktu na vzhodu Ukrajine, ki je od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, zahteval več kot 14.000 življenj, 1,5 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • leonardo 10:14 22.februar 2022.

    Kdor je mislil, da bo Putin počepnil, je bil naiven .

  • Avatar Leon
    Leon 07:34 22.februar 2022.

    Republiko srbsko in Kosovo je Slovenija in EU priznala .

  • Janez 06:19 22.februar 2022.

    Drugega mu ni preostalo. Bravo Putin!