Svet
2023 ogledov

Ryanair in Wizzair kaznovana, ker zaračunavata ročno prtljago

Potniki Ryanaira si bodo morali prtljago do letala nesti kar sami.
1/2
Žurnal24 main
Od novembra Ryanair in Wizzair potnikom posebej zaračunavata tako imenovano ročno prtljago, ki je bila prej brezplačna, na letalo pa je dopustno vzeti le malo torbo, ki gre pod sedež pred vami.

Italijanski varuh konkurence jima je zaradi tega naložil milijonske globe, Ryanair je dobil tri milijone kazni, Wizzair pa milijon evrov. Potnikom so za ročno prtljago, ki so jo potniki vzeli na krov, računali od pet do 25 evrov.

"Ročna prtljaga je bistven del storitve zračnega transporta, zato mora biti njen prevoz dovoljen brez dodatnih stroškov," je v izjavi sporočil italijanski varih konkurence.

Na podlagi evropske zakonodaje o zračnem prevozu morajo biti predvidljivi in neizogibni dodatki vključeni v osnovno ceno storitve in razvidni takoj na začetku, ne sme se jih ločiti od osnovne storitve in dodatno zaračunavati, so pojasnili.

"Gre za zavajanje potrošnikov, saj je končna cena vedno višja kot strošek, ki je predstavljen na začetku rezervacije vozovnice," je svojo odločitev pojasnil italijanski varih konkurence.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • popokatopetl 14:05 22.februar 2019.

    Absolutno pravilno. Bi pa lahko prodajali dražje karte in dali enako popusta za brez osebne prtljage.

  • jakec1575 12:19 22.februar 2019.

    Jebiga, Jaz sem veckrat moral osebno prtljago dati v redno prtljago, ker so gospe in gospodje zlorabljali pojem osebne prtljage in privleki po 2-3 kose. Ker sem prisel med zadnjimi, so mi lepo vzeli mini ruzaček. Prav je, da so ...prikaži več dali ceno, ker folk zlorablja. Še posebno italijani so maherji.

  • TistoPravo 11:37 22.februar 2019.

    Goljufi so...izogibejte se predvsem WizzAirA...so čakajo, da te olupijo na pritljagi