Svet
3390 ogledov

Ryanair Orbanu: Ta davek je nadvse neumen

Viktor Orban Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban je v današnjem radijskem pogovoru zagovarjal vladno odločitev, da lahko na Madžarskem gorivo po reguliranih cenah točijo zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami. Poteza je po oceni EU diskriminatorna, a Orban je prepričan, da jo trenutne gospodarske okoliščine opravičujejo.

 

Ker je inflacija na Madžarskem maja dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh desetletjih in ker vojna v Ukrajini vpliva na gospodarstvo države, so takšni "izredni ukrepi" nujni, je v pogovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, ocenil Orban. "Upamo, da bo EU ugotovila, da gre za izredne razmere," je dejal.

Na Madžarskem lahko namreč od 30. maja dalje zgolj vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami točijo gorivo po regulirani ceni 480 forintov (1,20 evra) na liter. Orban je dejal, da bi brez omejitve pri 480 forintih na liter cene bencina znašale med 700 in 800 forintov, tako kot drugod po Evropi.

Za potezo so se odločili po tistem, ko se je zaradi nizkih cen goriva ob meji povečal t. i. bencinski turizem. Tuji vozniki morajo od zdaj tako gorivo plačevati po tržnih cenah.

Vendar se zdi, da "različna obravnava pomeni posredno diskriminacijo", je v pismu, ki ga je ta teden poslal v Budimpešto in vpogled v katerega je dobila AFP, zapisal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Breton je menil, da bi ukrep "lahko pomenil kršitev prava EU" in vodil v postopek za ugotavljanje kršitev proti Madžarski.

Evropska komisija je v sredo madžarske oblasti pozvala, naj začasno prekličejo izvajanje tega spornega ukrepa, v skladu s katerim lahko cenejše gorivo na Madžarskem točijo zgolj tisti z madžarskimi registrskimi oznakami.

Madžarska je za financiranje številnih omejitev cen energije in živil uvedla tudi nepričakovani davek na "dodatne dobičke" podjetij, ki je namenjen predvsem bančnemu in energetskemu sektorju, pa tudi letalskim prevoznikom. Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair je davek označil za "nadvse neumnega" in Budimpešto pozval, naj ga odpravi.

Davek v višini od 10 do 25 evrov na odhajajočega potnika od 1. julija "bo nepopravljivo škodoval madžarskemu turizmu, povezljivosti, prometu in delovnim mestom," so prepričani v Ryanairu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 10:06 11.junij 2022.

    vsak po svoje madžari z poceb bencinom ,nemci pa za poceni vlakom. a je kaj razlike ?

  • optimist11 21:56 10.junij 2022.

    Če si v neki skupnosti se prilagajaš, če pa misliš da so odstopanja prevelika greš ven. To velja za celo EU.

  • nezemljan 20:49 10.junij 2022.

    .... edini pameten evropski politik, ki v dani situaciji daje prednost prebivalcem njegove države, pred zgrešeno evropsko politiko, ki namesto, da bi iskala rešitve za mir, oskrbuje ukrajino z orozjem ...