Svet
8 ogledov

S protesti proti tuji pomoči

grčija, protesti, Atene
1/6
Žurnal24 main
Na ulice Aten in Soluna se je zgrnilo na tisoče demonstrantov, ki protestirajo proti načrtovanim dodatnim varčevalnim ukrepom in gospodarskim reformam

V Atenah naj bi po poročanju agencij že od zgodnjega dopoldne protestiralo nekaj več kot 10.000, predvsem članov vplivnega sindikata javnih uslužbencev ADEDY in simpatizerjev komunistične stranke. V Solunu naj bi bilo protestnikov približno 5000.

V obeh mestih je že prišlo do prvih izgredov, v obeh primerih pa je morala policija s solzivcem umiriti manjše skupine predvsem mlajših razgrajačev. V Atenah so skušali ti vdreti v stavbo finančnega ministrstva, v Solunu pa je skupina 250 mlajših oseb z železnimi palicami razbila izložbi dveh trgovin.

Jutri bo znan dogovor Grčije z EU IN IMF.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je pozdravila vsakršno sodelovanje nemškega zasebnega sektorja pri odpravljanju posledic dolžniške krize. ˝Zelo bi bila vesela prostovoljnega sodelovanja s strani bank,˝ je za jutrišnjo izdajo časnika Bild am Sonntag dejala Merklova.

Bojijo, da ne bi prišlo do nasilnih protestov
Oblasti in poznavalci se bojijo, da bo popoldne prišlo do nasilja večjih razsežnosti, saj ima Grčija dolgo zgodovino nasilnih protestov.

Nazadnje je pred leti prišlo do pravega izrednega stanja, ko so se protestniki zaradi smrti mladoletnika, ki je bežal pred policisti, dneve spopadali s silami reda.

Grozijo s stavkami
Sindikati tako v luči novih drastičnih varčevalnih ukrepov, ki bodo izrazito prizadeli standard Grkov, že pozivajo k uporu. Če je vlada v Atenah na začetku še uživala večinsko podporo ljudi pri njenih prizadevanjih, sedaj kar polovica vprašanih v nedavni raziskavi napoveduje, da bo šla v primeru še večjega zategovanja pasu na ulice.

Prevladuje namreč mnenje, da navadni državljani ne bi smeli plačevati za odpravljanje posledic krize.

Stavke se vrstijo kot po tekočem traku
Današnjim protestom so se pridružili tudi zdravniki, zato v bolnišnicah dela le osebje v urgenci. Stavke se v Grčiji v zadnjih tednih vrstijo kot po tekočem traku, za prihodnjo sredo pa sindikati znova napovedujejo nove stavke. S ponedeljkom naj bi vsak dan za štiri ure stavkali tudi šolniki.

Grška vlada naj bi nove varčevalne in reformne ukrepe objavila v nedeljo, že sedaj pa je jasno, da bo šlo za bolečo prilagoditev, ki bo prizadela predvsem doslej zaščiten javni sektor.

Ta je v Grčiji prenapihnjen in neučinkovit. Tudi ostale Grke najverjetneje čakajo leta stroge discipline, če se želijo izogniti uničujoči dolžniški krizi in gospodarski depresiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.