Svet
1006 ogledov

S tem izgovorom Rusi Italiji povsem zaprli pipico

plinovod Profimedia
Rusko državno energetsko podjetje Gazprom je ustavilo dobavo plina italijanskemu Eniju, kar so pripisali težavam s transportom plina čez Avstrijo, so danes sporočili iz italijanskega energetskega podjetja. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo pretok prek tranzitne točke v Trbižu, prek katere Italija uvozi večino ruskega plina, posledično ničen.

V družbi Eni so v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli, da jim je "Gazprom sporočil, da ne more potrditi dobave količin, ki so jih zahtevali za danes, pri čemer je navedel nezmožnost prevoza plina skozi Avstrijo".

Večina ruskega plina v Italijo potuje prek Ukrajine po transavstrijskem plinovodu (TAG) do Trbiža na tromeji z Avstrijo in Slovenijo.

Pred rusko invazijo v Ukrajini je Italija uvozila 95 odstotkov plina, ki ga porabi, pri čemer ga je približno 45 odstotkov prišlo iz Rusije.

Odhajajoči predsednik italijanske vlade Mario Draghi je podpisal nove sporazume z več dobavitelji plina, da bi zmanjšal odvisnost Italije od Rusije, ki se je od junija zmanjšala na 25 odstotkov, ter hkrati pospešil prehod na obnovljive vire energije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • jakec1575 17:21 01.oktober 2022.

    Liman je padel, ce pade se svatovi pade luhansk

  • jakec1575 17:20 01.oktober 2022.

    Odprt je norvesko-poljski in bolgarsko-grski plinovod.

  • Jernej65 16:46 01.oktober 2022.

    Zima se bliža, Putko nori, reže si vejo na kateri sedi.