Svet
28093 ogledov

Putin pozval k prekinitvi ognja: "Rusija ima štiri nove regije, tako bo za vedno!"

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik je na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk.

Vladimir Putin je v četrtek podpisal odloka, s katerima je Rusija priznala "državno suverenost in neodvisnost" ukrajinskih regij Zaporožje in Herson, kar je bil predpogoj za priključitev Rusiji. Danes je Putin razglasil priključitev obeh regij.

Slovesen podpis pogodb, s katerimi si je Rusija priključila štiri vzhodne in južne ukrajinske regije - Zaporožje in Herson ter samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk; je potekal danes ob 14. uri po srednjeevropskem času v Kremlju. Neodvisnost Donecka in Luganska je sicer Moskva uradno priznala že februarja. Putin je imel na slovesnosti obsežen govor.

Mariupolj Ukrajina vojna Slovenija "Evropa se je znašla na šahovnici med velikimi silami"

"Rezultati referendumov so dobro znani in prepričan sem, da bo zvezna skupščina podprla štiri nove subjekte Rusije, ker je to volja milijonov ljudi," je uvodoma dejal Putin.

"Ljudje so na referendumih izrazili svojo voljo. Režim v Kijevu je grozil tistim, ki so sodelovali na referendumu. Toda Kijev mora spoštovati voljo ljudstva. To je neodtujljiva pravica, zapisana v prvem členu Ustanovne listine ZN. Ljudje v regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje so za vedno postali naši rojaki. Branili bomo svojo zemljo na vse načine. Naši bratje in sestre v Ukrajini pripadajo enemu ljudstvu," je dejal Putin in Ukrajince pozval, naj "ustavijo sovražnosti in se vrnejo k pogajanjem".

Za sabotaže na plinovodu Severni tok je obtožil "Anglosaksonce". "Mnogi dogovori z Zahodom so bili prekršeni, zato Zahod nima nikakršne pravice, da govori o demokraciji. Zahodne elite so takšne, kot so vedno bile - kolonizatorske," je povedal ruski predsednik.

Prav tako je ponovil obtožbe, da si Zahod vse od razpada Sovjetske zveze prizadeva Rusijo spraviti na kolena. "Ne želijo nas videti kot svobodno družbo. Želijo nas videti kot sužnje, zato tudi vodijo hibridno vojno proti nam," je v svojem govoru pojasnil Putin in zatrdil, da si Zahod želi prevzeti Rusijo s svojimi valutami in tehnološkim razvojem.

Putin je dodal, da referendumska odločitev v štirih ukrajinskih regijah temelji na zgodovinskih razlogih in da Rusija ne želi obuditi Sovjetske zveze. V Moskvi je medtem potekal shod v podporo priključitvi štirih ukrajinskih regij.

zborovanje v Moskvi | Avtor: Epa Epa

Referendume o neodvisnosti in priključitvi omenjenih štirih regij Rusiji so tamkajšnje proruske separatistične oblasti izvedle med 23. in 27. septembrom ter nato sporočile, da se je za priključitev izrekla velika večina, ponekod kar 99 odstotkov, volivcev. Zahod in Ukrajina referendumov ne priznavata. Štiri regije skupaj s polotokom Krim, ki si ga je Rusija enostransko priključila že leta 2014, predstavljajo slabo petino celotnega ukrajinskega ozemlja. Putin je javno izjavil, da bi lahko za obrambo teh ozemelj Rusija uporabila tudi jedrsko orožje.

Napad na civiliste Svet Brutalen ruski napad na civiliste: 25 mrtvih, vsaj 50 ranjenih

Voditelji Evropske unije so danes kmalu po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, obljubili, da ne bodo nikoli priznali nezakonite ruske priključitve. Kremelj so ponovno obtožili, da ogroža svetovno varnost in namerno spodkopava mednarodni red.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je ruski voditelj podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Vladimir Putin.

Predsednik slovenske vlade Robert Golob je odločno obsodil priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje k Rusiji in dejal, da je ta v nasprotju s temeljnimi načeli Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava.

 
Komentarjev 156
 • ilija 20:46 01.oktober 2022.

  To se pravi da se lahko tudi Kosovo lahko pridruži Albaniji.

 • Avatar pantani
  pantani 19:46 01.oktober 2022.

  Hočemo plin po normalni ceni, nočemo Bruseljskega FAŠIZMA, posiljevanja, nasilja, uničevanja vrednot, nočemo Evropskega FAŠIZMA in tretjega rajha..nočemo multi kultija in parad letregitre, hočemo normalo, hočemo svobodo govora ki je ni, hočemo demokratično odločanje ki ga ni..hočemo slišati glas Evropskih ...prikaži več narodov, ki je zatrt in hočemo normalno življenje ki ga ni. Nočemo biti Hlapci norcev iz Bruslja in talci Ukrajincev!

 • Željko 14:24 01.oktober 2022.

  Bravo Rusija!!!!!