Svet
5303 ogledov

Referendumi, ki jih nihče ne priznava, imajo lahko usodne posledice

Lisičansk Ukrajina
1/2
Profimedia
Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo imeli referendumi o priključitvi k Rusiji na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje znatne posledice, zlasti na področju varnosti. Iz Moskve so namreč zagrozili, da bi Rusija za obrambo ozemelj pred ukrajinskimi protinapadi lahko uporabila tudi jedrsko orožje.

 "Na omenjenih ozemljih bo prišlo do korenitih sprememb z vidika mednarodnega prava in ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer se je ponovno skliceval na grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izpostavil možnost, da bi Rusija na teh ozemljih lahko uporabila svojo doktrino jedrskega odvračanja in napovedal, da bodo oborožene sile znatno okrepile obrambo vseh ozemelj, priključenih Rusiji. "Rusija ima pravico uporabiti jedrsko orožje, če je to potrebno, ob strogem upoštevanju načel vladne politike jedrskega odvračanja," je še dodal aktualni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je medtem dejal, da želi Rusija "rešiti ljudi" v štirih regijah v Ukrajini, kjer še danes potekajo referendumi. Če bodo tamkajšnji prebivalci glasovali za priključitev k Rusiji, bo Moskva "prevzela suverenost" nad približno 20 odstotki Ukrajine, vključno s Krimom, ki je bil priključen leta 2014.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Putin je že pred referendumi napovedal, da bodo ob priključitvi ozemelj vse nadaljnje ukrajinske napade obravnavali kot napade na svoje ozemlje in se branili z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Britansko obrambno ministrstvo pa je v danes objavljenih obveščevalnih podatkih navedlo, da obstaja realna možnost, da bo Putin že v petek uradno oznanil priključitev zasedenih ukrajinskih regij k Rusiji.

Organizatorji referenduma bodo kaznovani

Referendumi o priključitvi štirih ukrajinskih regij k Rusiji so po oceni Evropske unije nezakoniti, tisti, ki so sodelovali pri njihovi organizaciji, pa bodo podvrženi sankcijam, je danes v Bruslju izjavil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano.

"Za vse, ki sodelujejo pri organizaciji nezakonitih referendumov, bodo posledice," je dejal Stano.

Pred tem je v Evropskem parlamentu predstavnik evropske službe za zunanje delovanje Luc Pierre Devigne po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da EU pripravlja nove sankcije proti Rusiji, in sicer tako gospodarske kot sankcije proti posameznikom. "Na seznam bomo uvrstili ljudi, ki so očitno vpleteni v te referendume," je dejal.

Na vprašanja v zvezi s tem je Stano dejal, da bi lahko sankcije doletele tudi evropske državljane, ki jih Moskva predstavlja kot "mednarodne opazovalce" referendumov o priključitvi ukrajinskih regij k Rusiji.

"Vsaka podpora tem nezakonitim referendumom je nezakonita. Vse je odvisno od vključenosti v to podporo. Države članice bodo same odločile, ali dejavnosti teh ljudi izpolnjujejo merila za sankcije in ali je sankcije treba uvesti," je dodal.

Pri tem je poudaril, da je postopek v rokah držav članic. Za sprejetje novih sankcij proti Rusiji je sicer potrebno soglasje sedemindvajseterice.

EU je od začetka ruske invazije na Ukrajino sprejela šest celovitih svežnjev sankcij proti Moskvi in še dodatne ukrepe, katerih namen je onemogočiti izogibanje sankcijam.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 25
 • Avatar krucefix
  krucefix 07:12 28.september 2022.

  https://www.tiktok.com/@republikasrpska/video/7147740294799215878?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1&lang=en

 • Idioti 19:05 27.september 2022.

  Če bi Slovenskemu narodu jasno povedali, da smo -NATO in USA ogrozili STRATEŠKO VARNOST Rusije, bi mogoče bilo malo več Slovencev, ki bi razumeli, da je to obrambna vojna Rusije, Ukrajina je pa tu dala samo svoj teren in vojake ...prikaži več ! Kaj mora Rusija storiti , da odvrne to nevarnost od sebe? Meja na Dnjepru , mesto Kijev talec za vsako provokacijo v miru, Zahodna UA brez NATA in omejeno vojsko, kot so jo omejili Nemčiji ! Če ne,bodo pokale taktične atomske! Kdo to ne razume mu pač jaz ne morem pomaga

 • Idioti 18:53 27.september 2022.

  Ja ves bodo vprašali ali se lahko Rusi vrnejo iz UA nazaj v Rusijo ! Ste fuknjeni al kaj ? A ni nič slik , kako proslavljajo referebndum z miziko in zastavami ! Vi bi si upali še trditi , ...prikaži več da jih ob straneh z brzostrelkam kontrolirajo ! Živela majka še mal večja RUSIJA !