Svet
7406 ogledov

S tem zakonom Rusi odgovarjajo za sankcije

protesti Rusija Epa
Ruski parlament je danes potrdil zakonodajni sveženj, katerega namen je preprečiti učinke obsežnih zahodnih sankcij, usmerjenih v rusko gospodarstvo.

Namen zakonodajnega svežnja je "zaščititi gospodarstvo in državljane pred tujimi sankcijami", je navedeno na spletni strani spodnjega doma ruskega parlamenta oz. dume.

Hud udarec za Rusijo

"Gospodarstvo je podvrženo agresivnemu okolju," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da morajo zdaj "ublažiti in zmanjšati napade na naše gospodarstvo."

Peskov je v sredo priznal, da so stroge finančne sankcije ZDA, Evropske unije in zahodnih zaveznic ruskemu gospodarstvu zadale hud udarec. Na račun sankcij je močno padla vrednost rublja, državo pa že zapuščajo številna tuja podjetja.

Vsebina zakonodajnega svežnja 

Poleg možnosti višanja pokojnin in minimalnih plač sprejeti zakonodajni sveženj obenem razširja seznam zdravil, ki jih nabavlja vlada, in poenostavljata postopek javnega naročanja. Na podlagi sprejete zakonodaje se lahko tudi uvede moratorij na inšpekcijske preglede malih in srednje velikih podjetij za leto 2022, za podjetja IT pa do konca leta 2024.

Nova zakonodaja prav tako uvaja poenostavljen mehanizem za odkup lastnih delnic podjetij, ki ruskim podjetjem, katerih delnice so zaradi sankcij padle, omogoča odkup delnic po nizkih cenah in konsolidacijo. Zakon predvideva tudi zamrznitev odplačevanja kreditov za državljane ter mala in srednje velika podjetja v letu 2022, kar je ukrep, ki je bil uveden že ob začetku pandemije covida-19.

Sprejeti ukrepi obenem podaljšujejo kapitalsko amnestijo, ki je v veljavi že več let in omogoča Rusom, da vrnejo premoženje in kapital v tujini, ne da bi tvegali kazenski pregon.

Ukrajina, vojna, Kijev Slovenija "V medijih prevladuje napačen občutek glede napredka ruskih sil" streljanje Kijev Ukrajina Svet Grozljivi prizori vojne: "Oče, zdrži! Ne umri, prosim!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Ivo 07:28 05.marec 2022.

    Mene zanima ali je Krka že zaprla svojo tovarno v Rusiji?? A kdo ve?

  • marsal22 19:50 04.marec 2022.

    Od II svetovne vojne ni bila Sovjetska Zveza in zdaj Rusija le 4 ali 5 let pod sankcijami ! Rusija je že 230let napadana od Anglosaksoncev in Angloameričanov!

  • Avatar Finnalena
    Finnalena 19:30 04.marec 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m