Svet
194 ogledov

Sanna Marin morala priznati poraz

Sanna Marin Epa
Vodja desnosredinske Stranke nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo je razglasil zmago na parlamentarnih volitvah na Finskem.

Na drugo mesto se je uvrstila desničarska populistična stranka Finci, socialdemokrati premierke Sanne Marin pa so šele tretji, kažejo izidi po 96 odstotkih preštetih glasov. Premierka je že priznala poraz.

Socialdemokrati so s tem izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, novo vlado pa bo sestavljal nekdanji finančni minister Petteri Orpo. "To je bila velika zmaga," je svojim privržencem v Helsinkih dejal Orpo, 53-letni vodja stranke NCP in napovedal, da se bodo na podlagi volilnega rezultata začeli pogajati o vladi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kmalu zatem je premierka Marin že priznala poraz. Obema strankama je čestitala za rezultat, NCP pa za zmago."Demokracija je povedala svoje," je še dejala svojim podpornikom.

Volilna udeležba je bila 71,9-odstotna, kar je približno toliko kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2019.

Zmagovalcu 48 sedežev

Največja stranka v parlamentu tradicionalno dobi prvo priložnost za sestavo vlade in od devetdesetih let prejšnjega stoletja je ta stranka vedno zahtevala položaj predsednika vlade.

Vodja skrajno desne stranke Finci Riikka Purra se je svojim podpornikom zahvalila za "najboljši volilni rezultat stranke doslej".

Po 96 odstotkih preštetih glasov je NCP dobila 48 od skupno 200 sedežev v parlamentu, skrajno desni Finci 46, socialdemokrati pa 43.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • janči 15:33 03.april 2023.

    Ja, ta pa je bila predsednica za kozlat. Večje evropske podrepnice pa še ne. Tako se bo v prihodnosti v Evropi zgodilo z vsakim predsednikom, ki podpira nacizem. Ljudje nismo neumni.

  • popokatopetl 13:32 03.april 2023.

    Škoda. Če bi bilo več predsednic kot je ona in manj tipov a la Putin, Biden, Orban, Erdogan ipd, bi šlo svetu mnogo bolje.