Svet
31 ogledov

Šarić trdi, da ni pral milijonov

Darko Saric EPA
Sojenje Darku Šariću, osumljenemu pranja denarja, preložili na sredino maja. Narkokralj poudarja, da je nedolžen in da obtožnice ne razume.

Nedavno prijeti srbski narkokralj Darko Šarić je včeraj na beograjskem sodišču pred začetkom postopka poziral fotografom in mahal novinarjem. Skupaj s 15 osumljenimi je obtožen pranja denarja v višini 22 milijonov evrov. Gre za začetek sojenja v tem primeru, na predlog Šarićevega zagovornika pa je sojenje preloženo na 14. in 15. maj.

Tožilstvo v obtožnici trdi, da je Šarić za pranje kokainskega denarja najel različne pravne in ekonomske strokovnjake, pišejo srbski mediji. Zanj naj bi našli več načinov, kako oprati milijone evrov. Uporabljali so podjetja v davčnih oazah, podjetja v Srbiji, denar vlagali v nepremičnine, zemljišča. Kartel je sodeloval s pravo malo vojsko fizičnih oseb, ki so na račune polagale do 15.000 evrov, torej vsote, ki jih ne preverja tamkajšnja agencija za pranje denarja.

Čeprav Šariću s soobtoženimi sodijo za pranje 22 milijonov, je jasno, da je narkokralj v državo spravil bistveno večje vsote umazanega denarja; letni dobiček njegovih mafijskih poslov naj bi bil po ocenah srbskih medijev najmanj milijarda dolarjev. Možno je, da je vsota še večja.

Pred sklepom o preložitvi začetka sojenja glede pranja denarja je Šarić izpostavil, da je nedolžen, da obtožnice sploh ne razume, ker da je "katastrofalna". Ponovil je, da nima premoženja, saj so mu oblasti vse zaplenile, pri tem pa omenil, da je med svojim delovanjem samo z eno prodajo zaslužil 29 milijonov in da je "normalno, da je nekaj denarja skril".

Kdo vse mu je pomagal?

V ločenem sodnem procesu, v katerem ga obtožnica bremeni tihotapljenje kokaina, je Šarić napovedal, da bo izpostavil "številne bogate ljudi", s katerimi je sodeloval v Srbiji, in pri tem poudaril, da so vsi sodni procesi proti njemu montirani.

Šarićev zagovornik je novinarjem povedal, da mu je Šarić zaupal "številna imena", s katerimi je sodeloval, da pa o politikih še ni govoril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.