Svet
12 ogledov

Še en postopek proti Timošenkovi

Zaslišanje Julije Timošenko Reuters
Proti Juliji Timošenko, ki je bila v torek zaradi zlorabe položaja obsojena na sedem let zapora, so v Ukrajini uvedli nov postopek. Sumijo jo zlorabe javnih sredstev.

Predstavnik ukrajinske varnostne službe SBU je povedal, da so v sredo začeli sodno preiskavo proti Timošenkovi in nekdanjemu premierju Pavlu Lazarenku, ki je sicer zaprt v ZDA. SBU trdi, da je Timošenkova v 90. letih plačilo dolga podjetja Združeni energetski sistemi Ukrajine, ki ga je vodila in katerega dejanska lastnica je bila, ruskemu obrambnemu ministrstvu prerazporedila na ukrajinski državni proračun. Pri tem naj bi Timošenkova delovala skupaj s premierjem Lazarenkom. Kakšna kazen ji grozi, če jo spoznajo za krivo, ni znano.

Januković za spremembo zakona

V torek je bila Ukrajina deležna ostrih kritik na račun obsodbe Timošenkove. Dva dni po razsodbi je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič dejal, da podpira spremembe ukrajinske zakonodaje, ki bi omogočila izpustitev nekdanje premierke.

Dejal je, da je zakon, na podlagi katerega je bila obsojena Timošenkova, zastarel, in dodal, da bi ga lahko spremenili, še preden bo prizivno sodišče obravnavalo pritožbo nekdanje premierke na razsodbo.

"Politično motivirano sojenje"

Timošenkova vztraja, da je bilo sojenje politično motivirano in da jo je Janukovič z njim le želel izločiti iz politične tekme.

Na sedemletno zaporno kazen je bila obsojena zaradi podpisa sporazuma o dobavi nafte z Rusijo, s katerim naj bi Ukrajino oškodovala za 200 milijonov dolarjev. Sodišče je ocenilo, da je premierka pri podpisu prekoračila pooblastila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.