Svet
12 ogledov

Sedem let ječe za objavo na Facebooku

Prvi mesec po tunizijski revoluciji je bilo vzdušje optimistično in mladina zazr EPA
Tunizijca sta bila obsojena na sedem let za zapahi, ker sta objavila karikature nagega preroka Mohameda.

Sodišče v Tunisu je obsodilo dva mladeniča, Džabeura Medžrija in Ghazija Bedžija na sedem let zapora, ker sta na Facebooku objavila karikature pomanjkljivo oblečenega preroka Mohameda, so objavile lokalne oblasti. "Obsojena sta, eden od njiju v odsotnosti, na sedem let zaradi kršenja morale, obrekovanja in kršitev javnega reda in miru," je izjavil predstavnik ministrstva za pravosodje Čokri Nefti. Obsojena sta objavila karikature nagega preroka, poleg tega pa sta obrekovala tudi pomembne tunizijske osebnosti, je dodal. Poznavalci opozarjajo na vse večjo vlogo religije v državi po revoluciji. Njuna odvetnika sta se že pritožila.

"Mislila sta, da imata svobodo povedati, da sta ateista"

Primer se je začel, ko sta se dva prebivalca Mahdija, eden od njih je odvetnik, v začetku marca pritožila, da sta na Facebooku videla karikature, je dejal dejal bloger Olfa Rijahi.

"Kazen je previsoka," opozarja aktivistka za človekove pravice Bočra Bel Hadž Hmida, ki je poslala peticijo predsedništvu. "Sta le dva mladeniča, ki sta mislila, da imata svobodo povedati, da sta ateista in sta na Facebooku varna." Prepričana je, da je ta primer precedens, poleg tega pa "pred tem ni nihče posvečal pozornosti dogajanju na Facebooku".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.