Svet
6452 ogledov

Sedem milijonov dolarjev za informacijo o moškem, ki je bežal preko Slovenije

Ameriški dolar Profimedia
ZDA ponujajo milijone dolarjev za informacije o pobeglem ruskem poslovnežu, ki je na begu. Prečkal je tudi Slovenijo.

State Department je danes razpisal sedem milijonov dolarjev nagrade za informacije, ki bi privedle do aretacije ruskega poslovneža Artjoma Usa, ki je lani pred izročitvijo v ZDA pobegnil iz Italije v Rusijo, pri tem pa prečkal tudi Slovenijo. 

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je sporočil, da tiralica sledi zvezni obtožnici proti Usu in šestim soobtožencem na zveznem sodišču v Brooklynu, ki je bila vložena lani.

Artjom Us je obtožen zarote za prevaro ZDA, zarote za bančne prevare, pranje denarja, tihotapljenja nafte in drugih kršitev sankcij, uvedenih proti Rusiji. Sin nekdanjega ruskega guvernerja sibirske regije Krasnojarsk Aleksandra Usa je obtožen, da je kriminalne dejavnosti izvajal preko svojega podjetja s sedežem v Hamburgu, Nord-Deutsche Industrieanlagenbau.

ZDA trdijo, da je v Rusijo mimo sankcij spravil milijone sodov nafte iz Venezuele in občutljivo tehnološko opremo, ki se lahko uporabi za vojaške namene. Kot navaja časnik Washington Post, so to opremo odkrili na bojiščih v Ukrajini.

Italija odobrila izročitev, on pa pobegnil

Usa so lani oktobra aretirali v Milanu, ZDA pa so sprožile postopek za izročitev. Italijansko sodišče je izročitev odobrilo, Us pa je naslednji dan pobegnil iz Italije z avtomobilom preko Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine v Srbijo, od koder naj bi odpotoval v Rusijo.

Washington Post poroča, da se je nekdanji guverner Aleksander Us osebno zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za rešitev svojega sina Artjoma.

Časnik danes tudi poroča, da so na Hrvaškem aretirali državljana Bosne in Hercegovine Vladimirja Jovančića, ki da je Usu pomagal pobegniti iz Italije in ameriško zvezno tožilstvo je že sprožilo postopek za njegovo izročitev v ZDA. Bosanski Srb Jovančić naj bi skupaj z drugimi pripadniki srbske kriminalne združbe uredil vse potrebno za beg.

Po Usa je prišel z avtomobilom in kleščami, s katerimi je prerezal nadzorno zapestnico na gležnju, nato pa sta se odpeljala do Srbije. Jovanović naj bi za svoje delo dobil 50.000 ameriških dolarjev plačila, še navaja Washington Post.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 13:12 06.december 2023.

    A zaradi tega možaka je dal mr. Taubi ukaz Sovi da preloži aretacije ruskih vohunskih kolegov?