Svet
22 ogledov

Šef Amazona našel motorje Apolla 11

Jeff Bezos, šef Amazona in Kindle Fire. EPA
Prvi mož Amazona je odkritje na svoji spletni strani Bezos Expeditions opisal kot "sodobno čudo" z 32 milijoni konjskih moči in izgorevanjem 2.720 kilogramov kerozina in tekočega kisika na sekundo.

Ustanovitelj Amazon.com Jeff Bezos pravi, da so odkrili dolgo potopljene motorje F-1, ki so izstrelili Apollo 11 na misijo v vesolje. V blogu je Bezos zapisal, da so jih odkrili z naprednimi sonarji kakih 4.300 metrov pod morsko gladino Atlantskega oceana. Zdaj milijarder in navdušenec nad vesoljem načrtuje, da bodo enega ali dva dvignili na suho. "Ne vemo še, v kakšnem stanju so motorji. V ocean so padli pri veliki hitrosti in bil v slani vodi več kot 40 let. Po drugi strani pa so izdelani iz trdnega materiala, zato bomo videli," je zapisal. Naso, ki ima rakete še vedno v lasti, bo prosil za dovoljenje, da en motor postavi na ogled v Muzeju poletov v domačem Seattlu.

Motorji F-1 so bili del rakete Saturn V, ki je odnesla modul za pristajanje Apollo iz ozračja Zemlje. V Atlantik so padli nekaj minut po tem, ko so lansirali astronavte Neila Armstronga, Buzza Aldrina in Michaela Collinsa na njihovo zgodovinsko pot na Luno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.