Svet
22860 ogledov

Šef fašistov zbodel župana Nove Gorice: "Očitno smo zadeli ..."

antifašistični shod Gorizia Gorica Facebook
Enota je bila znana po nasilju nad lokalnim slovenskim prebivalstvom.

Na sedežu občine Gorica so danes tradicionalno sprejeli veterane in predstavnike odreda bivših borcev fašistične enote X Mas. Pokrajinski odbor italijanskega partizanskega združenja ANPI-VZPI je v Gorici v znak nestrinjanja s tem priredil protifašistični shod.

X Mas je bila elitna enota, ki se je med drugo svetovno vojno v sklopu oboroženih sil fašistične t.i. Salojske republike oz. Italijanske socialne republike, nastale po padcu fašističnega režima in kapitulaciji Italije, skupaj z nacističnim okupatorjem borila proti partizanom tako v Italiji kot na slovensko-italijanski meji. Znana je bila po nasilju nad lokalnim slovenskim prebivalstvom in je veljala za izrazite nasprotnike partizanov.

Že nekaj let se veterani in predstavniki odreda X Mas tradicionalno zbirajo na obletnico poraza. Med 19. in 21. januarjem 1945 so namreč na Trnovem partizani brigade Srečka Kosovela uničili bataljon Fulmine. Ob tej priložnosti jih vsako leto sprejmejo na sedežu Občine Gorica. Goriški župan Rodolfo Ziberna je veterane in predstavnike odreda X Mas sprejel tudi danes.

"Protidemokratična provokacija"

"Da bi izrazili svoje popolno nestrinjanje s to protidemokratično provokacijo, ki se žal ponavlja že več let, smo se odločili za organizacijo protifašističnega shoda," je po pisanju Primorskega dnevnika pred današnjim dogodkom poudaril pokrajinski predsednik ANPI-VZPI Ennio Pironi.

Novogoriški župan Samo Turel dvomi v primernost sprejema veteranov in predstavnikov odreda X Mas na sedežu Občine Gorica, ki je uradna institucija lokalne samouprave v Italiji. "Vsak se ima pravico pokloniti žrtvam, vendar je vzporedno obujanje nostalgije po fašizmu čisto nekaj drugega," je poudaril ob robu slovesnosti ob postavitvi temeljnega kamna za zdravstveni dom v Novi Gorici.

Pojasnil je, da gre za organizacijo, ki ima za Slovence na obeh straneh meje skrajno negativen zgodovinski pečat. Dodal je, da se pripadniki te organizacije uradno razglašajo za domoljube, v resnici pa ideje in simbole črpajo iz italijanskega fašizma.

"Prepričan sem, da kot napredna in svobodna družba tega ne bi smeli dopustiti, sploh pa ne uradno sprejemati skrajnih ideoloških skupin. Z Evropsko prestolnico kulture, nazivom, ki ga bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila leta 2025, želimo našim ljudem in širši evropski javnosti posredovati sporočilo demokratičnih vrednot, ne pa poveličevanja vsakršnih ideologij zatiranja. Kam lahko poveličevanje tovrstnih ideologij privede, lahko žal spremljamo marsikje po svetu tudi v sedanjosti ne samo v zgodovini," je še poudaril Turel.

"Nepomemben komentar" Turela

Na današnjem zborovanju enote X Mas je predsednik regijske sekcije te organizacije - Roberto Pulli, Turelove besede označil za "nepomemben komentar". Po njegovih besedah pri vsakoletni komemoraciji ne gre za častitev fašizma, ampak za spomin na umrle in deportirane.

"Iz njegovih (Turelovih, op. a.) besed je jasno, da smo zadeli živec, ker oni teh dogodkov niso nikdar postavili v zgodovinski okvir. Nikoli ne bodo spremenili svojega mnenja," je Pullijeve besede prenesel Il Goriziano.

Komentarjev 26
  • Plavi-mil 13:05 22.januar 2023.

    V eni državi se pa največjega UDBOVCA pokoplje z vojaškimi častni, isto sranje, samo drugo pakovanje, komunisti navadite se, da je tudi druga resnica, ne samo vaša.

  • Naklonsky 11:27 22.januar 2023.

    Komunizem ni nič boljši če ne celo slabši od fašizma. Obe skrajnosti, ki bi jih bilo potrebno izbrisati iz sodobnega sveta.

  • mirror 11:27 22.januar 2023.

    Dokler boste skladali kamenje na tistem hribu bodo kontra reakcije. Sicer pa so nam Gorico, Trst Furlanijo-Julijsko krajino zapravili osvoboditelji.

Sorodne novice