Svet
13051 ogledov

Sekajo trupla in jih prodajajo po delih

truplo mrtvašnica Žurnal24 main
Zasebno podjetje lahko na enem truplu zasluži tudi do deset tisoč dolarjev. Grozljivo odkritje novinarjev Reutersa.

Zasebna podjetja v Združenih državah Amerike služijo milijone letno s sekanjem in prodajo človeških teles, ki so donirana v znanstvene namene. Novinarji agencije Reuters so z običajno izmenjavo elektronskih sporočil v Tennesseeju brez težav uspeli kupiti človeško hrbtenico in dve glavi.

Stopili so v kontakt s podjetjem Southern Nevada Donor Services v Las Vegasu, ki je družinam pokojnih nudila brezplačno kremiranje v zameno za dele teles pokojnih, ki naj bi jih namenili v znanstvene namene.

Zgodba ima mračno ozadje; v jeseni leta 2015 so se stanovalci predmestja Las Vegasa pritoževali nad sumljivim smradom in krvave škatle v kontejnerjih. Zdravstveni inšpektorji so pri pregledu prišli do moškega, ki je sredi dneva v svojem dvorišču odmrzoval človeško truplo. Delci tkiva in krvi so se zlivali v kanalizacijo.

Preiskava je odkrila, da podjetje Southern Nevada Donor Services pridobiva človeška trupla, jih seka na kose, nato pa prodaja znanstvenim inštitucijam in drugim kupcem.

Podjetju so lahko izdali le plačilo zaradi onesnaževanja okolja; v ZDA namreč nimajo zakona, ki bi reguliral tovrstne posle. Prodaja organov je ilegalna, noben zakon pa ne ureja prodaje delov človeškega telesa v znanstvene ali izobraževalne namene. Nadzora ni, bolj ali manj vsak lahko povsem zakonito denar služi s človeškimi trupli.

Takšna podjetja ciljajo predvsem na obubožane družine, ki so z dragim zdravljenjem različnih bolezni že tako ali tako na kolenih; s ponudbo za odkup pokojnikovega trupla jim ponudijo rešitev za nakopičene dolgove. Poleg tega vsako leto na tisoče Američanov podpiše dovoljenje, da lahko njihovo truplo po smrti uporabijo v znanestvene namene.

Reuters je na območju ZDA odkril 33 podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo človeških teles. Agencija ocenjuje, da so v štirih letih pridobili 50 tisoč trupel in preprodali okrog 182 tisoč delov teles.

Cena je odvisna od ponudbe in povpraševanja, a za dele enega trupla lahko zaslužijo tudi do 10 tisoč dolarjev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Pepe007 14:45 07.november 2017.

    Mogoče je potrebno začeti na drugi strani. Kdo lahko kupi del trupla za raziskavo v znanstvene namene? Če nabor teh zmanjšamo, bo prodajalcev nekaj manj. Sicer pa, stvar se sliši grozno, ampak predvidevam, da je zadaj marsikdaj znanstveno delo (ali ...prikaži več izobraževanje), ki bo naslednjim generacijam nekaj olajšalo. Bolje nekaj početi na truplih kot na živih ljudeh.

  • leonardo 14:11 07.november 2017.

    Kaj pa pri nas. Saj ni treba iskati primere v Ameriki. Še danes ne vem, po aferi , ki so jo objavili naši mediji, ali je moj sorodnik po darovanju za raziskave v ljubljanskem inštitutu, romal v Avstrijo, Nemčijo ali ...prikaži več so njegovi ostanki prišli do Žal? Sveče mu prižigamo doma.

  • borut54 11:57 07.november 2017.

    Spet v Ameriki, državi demokracije, ki jo izvaža po vsem svetu.