Svet
15 ogledov

Šešelj še čaka, da mu odprejo vrata

Vojislav Seselj Žurnal24 main
Domnevnemu vojnemu zločincu v Srbiji podporniki že pripravljajo sprejem.

V naslednjih urah bo jasno, kdaj točno bo v Srbijo pripotoval nekdanji voditelj srbskih radikalcev Vojislav Šešelj, ki ga bo Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu po skoraj 12-ih letih izpustilo na prostost, poroča srbski Blic.

Šešelj se je sicer svojim podpornikom v Srbski radikalni stranki (SRS) že oglasil in napovedal svojo skorajšnjo vrnitev v Beograd. Predstavniki SRS napoveduje posebne shode njegovih podpornikov in sprejeme ob Šešljevem pristanku v Srbiji.

Šešljev sin Aleksander pričakuje, da bi se oče domov lahko vrnil še danes, ne glede na to, da običajno postopek izpustitve iz pripora traja nekaj dni, da sodišče uredi vse potrebne formalnosti.

"Vojislav Šešelj je moral sodišču obljubiti le, da bo prisoten na razglasitvi sodbe, ko ga bodo poklicali. Ne bo pa dobil osebnih dokumentov, saj je sodišče od vlade v Srbiji zahtevalo, da mu jih ne izda," dodaja Aleksander Šešelj.

60-letnega Šešlja pa bo sodišče zdaj izpustilo zaradi domnevno izredno slabega zdravstvenega stanja. Lani so mu odkrili raka na debelem črevesu in ga operirali, nedavno pa naj bi mu odkrili še metastaze na jetrih. V priporu v Haagu je bivalod leta 2003, ko je bila proti njemu vložena obtožnica zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem, v Vojvodini in v Bosni in Hercegovini (BiH). Leta 2007 so mu začeli soditi, tri leta kasneje pa se je sodni proces zaključil, a mu sodba za zdaj še ni bila izrečena.

Komentarjev 2
  • encijan 16:32 07.november 2014.

    Ali pa bo škripnil v Risiji, kot Veljko.

  • KLOBO 15:14 07.november 2014.

    In končni epilog Šešlovine :ssV Srbiji narodni junak, krivda ni dokazana, sledi velika odškodninska tožba !!