Svet
16 ogledov

Sestrelili dva helikopterja, dve žrtvi

ukrajinska vojska kontrolna točka Slavjansk Ukrajina kriza
1/7
Reuters
Ukrajinska vojska je danes sprožila vojaško operacijo na mesto Slavjansk na vzhodu Ukrajine, ki je od sredine aprila v rokah proruskih separatistov. V spopadih sta bila sestreljena dva ukrajinska helikopterja, pri čemer sta bila ubita dva vojaka.

Operacijo je potrdil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov. Slednji je na svojem Facebook profilu danes potrdil, da so ob 4.30 po lokalnem času začeli vojaško operacijo proti separatistom v Slavjansku, pa tudi Kramatorsku.

V operaciji sodelujejo enote nacionalne garde, vojske in posebne enote notranjega ministrstva. Na obrobju Slavjanska so zasedli osem nadzornih točk separatistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

Dva mrtva ukrajinska vojaka

Z obrambnega ministrstva so sporočili, da so neznanci pri Slavjansku s prenosnimi minometi sestrelili dva ukrajinska helikopterja MI-24. Ubita sta bila dva vojaka, več je bilo ranjenih. Avakov je pred tem potrdil, da je bil ubit en pilot helikopterja, kot so trdili tudi separatisti. Separatisti sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass trdijo, da so sestrelili tri helikopterje.

Prebivalce mesta je pozval, naj ostanejo doma in naj ne bodo pri oknih. "Plačance" je obtožil, da civiliste uporabljajo za človeški ščit. Z obrobja mesta je bilo po poročanju tujih tiskovnih agencij zgodaj zjutraj slišati močne eksplozije in streljanje; kasneje občasno streljanje.

Ponoven vpoklic nabornikov

Samooklicane proruske oblasti Slavjanska že teden dni zadržujejo sedem tujih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Separatisti so v preteklih dneh sicer trdili, da ne gre za talce, temveč za "goste". Dosedanja pogajanja niso prinesla uspeha.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov, ki je zaradi razmer na vzhodu države ocenil, da je ogrožena ozemeljska celovitost države, je v četrtek znova uvedel vojaško obveznost nabornikov. Tako so bili vpoklicani vsi moški, stari med 18 in 25 let.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:33 03.maj 2014.

    VI sestrelitev , mi pa postrelitev . Mi imamo samo 50 heličev.