Svet
27 ogledov

Sestrelitev letala bi lahko bila vojni zločin

Nesreča malezijskega letala v Ukrajini Profimedias
Predstavnica Združenih narodov pravi, da bi sestrelitev letala lahko bila vojni zločin. V poročilu pa ugotavljajo, da je bilo v Ukrajini doslej ubitih 1129 ljudi.

"Strašna sestrelitev Malaysian Airlines bi, glede na okoliščine, lahko bila vojni zločin," je ob predstavitvi poročila Združenih narodov (ZN) o krizi v Ukrajini dejala visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Ta je še izpostavila, da je potrebno zagotoviti, da je vsakdo, ki krši mednarodno zakonodajo, vključno z vojnimi zločinci, priveden pred sodišče. Zavzela pa se je za hitro preiskavo letalske nesreče.

Ubitih več kot tisoč ljudi

Združeni narodi ocenjujejo, da je težko določiti število žrtev v Ukrajini, a po previdnih ocenah naj bi bilo od sredine aprila do julija ubitih prek tisoč ljudi. Do 26. julija naj bi bilo 1129 ljudi ubitih in 3442 ranjenih. Materialna škoda v vzhodnem delu Ukrajine je ogromna, za obnovo bi potrebovali prek 560 milijonov evrov. Uničena je tudi infrastruktura, zaprte so banke, industrijska podjetja. Za Žurnal24 je Klemen Grošelj ocenil, da je infrastruktura na vzhodu Ukrajine uničena tako, kot je bila v Vukovarju. Po ocenah ZN je pred spopadi prebegnilo več kot 100.000 ljudi.

Izgubili nadzor nad krajem nesreče

Na vzhodu Ukrajine še vedno divjajo vojaški spopadi, po navedbah Reutersa pa naj bi ukrajinska vojska danes zasedla še več ozemlja, kjer so pred tem potekali boji s proruski uporniki. Tako naj bi se približevali k delu razbitin malezijskega letala MH17, h kateremu se mednarodni preiskovalci še niso uspeli približati zaradi oboroženih spopadov. Ukrajina je sicer že sporočila, da je po podatkih zabeleženih v črnih skrinjicah, letalo strmoglavilo zaradi šrapnela iz rakete.

Tožili bodo Putina

Svojci britanskih žrtev, ki so umrli ob sestrelitvi letala MH17, so se po navedbah The Sunday Telegraph odločili, da bodo odškodnino skušali izterjati kar od ruskega predsednika Vladimirja Putina. V skupinski tožbi jih bo zastopala odvetniška pisarna McCue & Partners, ki se že pripravlja na vložitev tožbe v Ukrajini. Odvetniška pisarna je znana tudi po tem, da je zastopala svojce žrtev terorističnih akcij Irske republikanske armade, ki jih je financiral nekdanji predsednik Libije Moamer Gadafi.

Komentarjev 1
  • 4krogci 19:44 28.julij 2014.

    hahaha še dokazano ni kdo ga je sestrelil ma zahod bi kr takoj šu tožit putina hahaha Edina dobra stvar je da je putin hladn kkr špricer k drugače bi že vsi v evropi držal orožje v roki!