Svet
8 ogledov

Sirci napadli veleposlaništvi

Sirija napad veleposlaništva
1/4
EPA
Podporniki režima sirskega predsednika Bašarja al Asada so napadli veleposlaništvi Savdske Arabije in Katarja. Napad se je zgodil potem, ko je Arabska liga Siriji prepovedala udeležbo na njenih srečanjih.

Pred veleposlaništvom Savdske Arabije se je zvečer zbralo več sto ljudi in ga obmetavalo s kamenjem. Nekaj jih je vdrlo na območje veleposlaništva, ki so ga oplenili in povzročili škodo. Višina škode še ni znana.

Savdsko zunanje ministrstvo je v ostrem odzivu na včerajšnji dogodek poudarilo, da sirske varnostne sile niso sprejele ustreznih ukrepov za preprečitev vdora v veleposlaništvo. Hkrati so poudarili, da so za "varovanje vseh savdskih interesov v Siriji odgovorne sirske oblasti".
Savdska Arabija v Siriji sicer že od avgusta nima več veleposlanika.

Protestniki so se zbrali tudi pred katarskim veleposlaništvom in s stavbe odstranili katarsko zastavo, ki so jo nadomestili s sirsko. Katar je osebje veleposlaništva iz države umaknil že julija.

Napovedujejo gospodarske sankcije

Arabska liga je odločitev o prepovedi sprejela zaradi več mesecev trajajočega nasilja v Siriji. Prepoved bo veljala, dokler ne bo režim začel uresničevati obljub o končanju nasilja in uvedbi sprememb v državi. Napovedala je tudi uvedbo gospodarskih sankcij proti Siriji in pozvala arabske države k odpoklicu veleposlanikov iz države.

Odločitev je podprlo 18 držav, veljati pa bo začela v sredo. Proti sta glasovala Libanon in Jemen, seveda tudi Sirija, Irak pa se je glasovanja vzdržal. Odločitev sta pozdravila tudi Evropska unija in ameriški predsednik Barack Obama. Obama je ocenil, da odločitev kaže na "vse večjo diplomatsko izolacijo režima, ki sistematično krši človekove pravice in zatira miroljubne proteste".

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je Damask pozval k upoštevanju poziva Arabske lige k takojšnjemu končanju nasilja nad civilisti in tudi k takojšnji uresničitvi načrta Arabske lige za končanje nasilja.

Načrt, ki ga je režim v Damasku sprejel 2. novembra, kljub temu pa nadaljeval nasilje nad civilisti, predvideva, da režim v dveh tednih iz mest umakne vojsko, konča vsakršno nasilje v državi, izpusti politične zapornike ter vstop v državo dovoli neodvisnim opazovalcem in tujim novinarjem.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 13:39 13.november 2011.

    Vsi zatirani ljudje sveta se osvobajajo izpod zatiralskega eldeesarskega škornja, le pri nas so eldeesarski gospodarski kriminalci in izkoriščevalci delavstva še vedno na oblasti. Dol z eldeesarijo!