Svet
5 ogledov

Sirija prosi ZN: Preprečite napad!

Sirija EPA
Sirija je zaprosila Združene narode, naj preprečijo "kakršenkoli napad" nanjo, je danes poročala sirska tiskovna agencija Sana.

Sirska vlada je poziv na generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna naslovila, medtem ko se ZDA pripravljajo na vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja.

"Sirska vlada poziva generalnega sekretarja ZN, naj prevzame svojo odgovornost (...) in si prizadeva za preprečitev kakršnegakoli napada na Sirijo," je v pismu Banu zapisal sirski veleposlanik pri ZN Bašar al Džafari. Kot je dodal, bi moral generalni sekretar nadaljevati prizadevanja za dosego "mirne politične rešitve krize", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirija se je s pozivom obrnila na Bana, medtem ko se ZDA pripravljajo na vojaško posredovanje proti sirskemu režimu. Prepričane so namreč, da je 21. avgusta v napadu v predmestju Damaska uporabil kemično orožje. Po trditvah Washingtona je umrlo več kot 1.400 ljudi.

Ameriški predsednik Barack Obama je kljub temu v soboto napovedal, da bo za odobritev napada zaprosil kongres. Njegova administracija je že začela intenzivno lobiranje pri kongresnikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.