Svet
1825 ogledov

Situacija uhaja nadzoru, ljudje evakuirani

Gozdi požari, Švedska Epa
Prošnja za mednarodno pomoč pri gašenju.

Švedska je na Evropsko unijo naslovila prošnjo za pomoč v boju z gozdnimi požari, ki so se v tej državi razplamteli ob vročinskem valu, piše Independent. Na desetine gozdnih požarov divja po državi, Švedska je že pred tem naslovila prošnjo za pomoč svojim sosedom.

Na deset tisoč ljudem so oblasti svetovale, da ne zapuščajo svojih domov, da zapirajo okna in vrata, da bi se tako zaščitili pred dimom. Mnogi Švedi julija odhajajo na letne dopuste, a oblasti so naslovile prošnjo za pomoč tudi svojim državljanom, ki lahko pomagajo pri gašenju.

Agencija za izredne situacije je objavila, da je Italija Švedski že poslala dva letala za gašenje požarov, Norveška pa šest helikopterjev, Francija naj bi svojo pomoč poslala danes.

Gozdi požari, Švedska | Avtor: Epa Epa

Kritika na račun vlade  

Po poročanju švedskih medijev so morali v noči na danes zaradi ognjenih zubljev evakuirati prebivalce več vasi. Ogenj se hitro širi, saj je na Švedskem trenutno zelo suho vreme.

Požari so tudi že sprožili kritike na račun švedske vlade, predvsem iz vrst konservativnih, opozicijskih krščanskih demokratov. Opozorili so, da 70 odstotkov Švedske prekrivajo gozdovi, država pa nima niti enega letala za gašenje požarov, je poročala STA.

Gozdi požari, Švedska | Avtor: Epa Epa

požar garaža ogenj Slovenija Očividec požigalcu preprečil načrt požar blok Drama v Šibeniku Svet Drama v Šibeniku: Rešila sina iz ognja in skočila skozi okno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Lion007
    Lion007 10:56 20.julij 2018.

    Italija Švedski že poslala dva letala za gašenje požarov Drugače se napiše DVE LETALI, NE PA DVA LETALA.

  • Lavdan 15:35 19.julij 2018.

    Slovenščina ima dvojino.