Svet
373 ogledov

Škandal pred pogrebom Helmuta Kohla

Pogreb Helmuta Kohla
1/10
EPA
Medtem, ko so zastave na Reichstagu v Berlinu visele na pol droga, znotraj pa so nemški politiki poklonili nekdanjemu kanclerju Helmutu Kohlu, so nemški mediji vso pozornost preusmerili na zaseben spor v Kohlovi družini, ki je eskaliral pred pogrebom. Sin Helmuta Kohla trdi, da zaradi kanclerjeve druge žene z očetom ni govoril kar šest let.

V javnost so pricurljale fotografije na katerih je sin Helmuta Hohla Walter Kohl s svojima otrokoma, vsi so bili oblečeni v črno, ostal pred vrati družinske hiše v Ludwigshafenu. Pred novinarji in tistimi, ki so polagali cvetje, so trkali na vrata, a vstop jim ni bil dovoljen. Na koncu jih je od hiše oddaljila policija.

Novinarji so slišali, kako je policija Walteru Kohlu razložila, da ima prepovedan dostop do hiše. Sicer je v Nemčiji dobro znano, da je Walter Kohl ni nikoli razumel z drugo ženo svojega očeta, Maike Kohl-Richter. Javni spori so se nadaljevali potem, ko je njen odvetnik objavil zapis, v katerem so Walterjev prihod pred hišo obsodili, saj je vedel, da ima prepovedan vstop. Walter je medijem povedal, da ga je razburilo in razžalostilo to, da je za smrt svojega očeta izvedel po radiu, z njim pa, po njegovih besedah, ni govoril vse od leta 2011. Takrat sta zadnjič govorila po telefonu.

Ločila ga je od družine

Maike Kohl-Richter je ekonomistka, ki je nekaj časa delala v kanclerjevi pisarni. Imajo jo za kontroverzno osebo v življenju nekdanjega kanclerja. Potem, ko je hudo zbolel je strogo omejila dostop do njega.

Pogreb Helmuta Kohla | Avtor: EPA EPA

Poročila sta se leta 2008, potem, ko je Helmut Kohl doživel možganske poškodbe, zaradi česar praktično ni mogel več govoriti. Maike je bila 30 let mlajša od njega, po poroki pa se je Helmut oddaljil od svoje družine. Nihče ga ni več videl v javnosti. Walter Kohl je kmalu po drugi poroki svojega očeta Maike obtožil, da je očeta izolirala. Tu se je spor začel. Iste obtožbe proti Maike je podal tudi Walterjev mlajši brat Peter. 

Ni pokopan ob prvi ženi

Helmutovova sinova nista bila pozvana na očetovo poroke z Maike. Kljub kanclerjevi izoliranosti stran od javnosti in družine, so se izjave Heluta Kohla vsake toliko časa pojavile na naslovnicah nemških časopisov. Predvsem po zaslugi urednika Bilda Kaiuja Diekmanna, ki je tudi s pomočjo BBC izvedel, da Helmut Kohl ne bo pokopan ob svoji prvi ženi, ki se je ubila leta 2001, ampak v katedrali Speyer.

Hannelore Kohl, ki je bila alergična na sonce in je trpela za bolečimi reakcijami, ki jih povzroča sonce, je večino časa preživela v hiši. Pokopana je v Kohlovi grobnici v Ludwigshafenu. Po besedah Diekmanna sta Kohl in njegova druga žena spremenila načrte za njegov pogreb pred dvema letom, ko je bil že resno bolan.

Komentarjev 2
  • Žvižgač 21:45 24.junij 2017.

    če maš srečo in dobiš ta pravo ji ni dovolj, da te je cel lajf uničevala, še pogreb ti mora zasrati.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:32 24.junij 2017.

    A ga še niso pokopali? Zdaj se je zagotovo že usmradu.