Svet
10295 ogledov

Škandal z orgijami humanitarcev dobiva nove razsežnosti

Prostitutke so po mnenju Kitajcev zaupanja vredne osebe. Žurnal24 main
V javnost pricurljale neverjetne podrobnosti o ravnanju nekaterih sodelavcev.

Humanitarna organizacija Oxfam je danes predstavila akcijski načrt, ki naj bi ji pomagal spopasti se z "madežem" afere, ker naj bi njeni sodelavci na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami. Oxfam sicer medtem zapuščajo znana imena, od igralke Minnie Driver do Nobelovega nagrajenca Desmonda Tutuja.

V organizaciji zdaj napovedujejo ustanovitev posebne komisije, ki bo delovala neodvisno od Oxfama, a bo imela dostop do njegovih dokumentov in bo lahko govorila z njegovimi uslužbenci. Sredstva, namenjena postopkom, ki naj bi preprečevali tovrstne dogodke, bodo potrojili na več kot milijon dolarjev, s čimer bodo med drugim podvojili število uslužbencev na tem področju in namenili več denarja izobraževanju sodelavcev o enakosti spolov,.

Izvršna direktorica Oxfama International Winnie Byanyima je obenem priznala, da je to, kar se je dogajalo na Haitiju in kasneje "madež, ki nas bo sramotil še leta, in prav je tako". "Iz dna srca prosim za odpuščanje," je še dodala.

Prostitutka na Promenade des Anglais v francoskem mestu Nice, 2002. Ko naj bi pomagali Svet Humanitarci so prirejali orgije

Medtem se je oglasil tudi nekdanji vodja Oxfama v Čadu in na Haitiju Roland van Hauwermeiren - eden od treh uslužbencev, ki so zaradi očitkov, da so med obnovo Haitija po potresu leta 2010 najemali mlade prostitutke in pripravljali orgije z njimi, odstopili - in zanikal obtožbe na svoj račun.

Kot je v pismu na štirih straneh, ki ga je v četrtek objavil belgijski spletni portal VTM News, zatrdil 68-letni belgijski državljan, ni bil na Haitiju "nikoli v javni hiši, v nočnem klubu ali baru". "Številni moški in ženske so skušali priti v mojo hišo z najrazličnejšimi izgovori, da bi zahtevali denar, delo ali ponujali spolne usluge. A nikoli nisem sprejel teh ponudb," je še nadaljeval.

"Mnoge bo sram, ko bodo izvedeli mojo različico dogodkov"

Zapisal je tudi, da je v okviru notranje preiskave v Oxfamu povedal, da je imel med službovanjem na Haitiju trikrat spolne odnose v svoji hiši, s "častno, zrelo žensko, ki ni bila niti žrtev potresa niti prostitutka" in ji za to ni plačeval. Številne informacije, ki jih navajajo mediji, je označil za "pretiravanje" in napovedal, da bo "mnoge sram, ko bodo izvedeli mojo različico dogodkov". To bo uradno objavil v kratkem preko svojega odvetnika, je napovedal.

Britanski Times je pred tednom dni prvi poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke, kar v tej državi ni zakonito. Obenem je eno največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Londonu obtožil, da je neprimerno vedenje svojih sodelavcev prikrivala. Dva dni kasneje je britanski tednik Observer temu dodal še, da so v Čadu, kjer so pomagali žrtvam državljanske vojne, leta 2006 v prostore Oxfama redno vabili prostitutke. Tedaj naj bi zaradi neprimernega vedenja odpustili enega od sodelavcev.

Ta teden se je afera še razširila, med drugim so v javnost pricurljali še očitki o posilstvih s strani nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji. Te zlorabe je za televizijo Channel 4 razkrila Helen Evans, ki je bila med letoma 2012 in 2015 v Oxfamu direktorica za notranji nadzor.

Za piko na i so morali v organizaciji v četrtek še priznati, da so enega od uslužbencev, ki so ga zaradi dogodkov na Haitiju odpustili, nekaj mesecev kasneje znova zaposlili kot svetovalca v Etiopiji.

Haitijske oblasti so v četrtek napovedale, da bodo sprožile svojo preiskavo o domnevno nezakonitem ravnanju Oxfamovih sodelavcev v njihovi državi, poroča AFP. Zaradi razkritij so organizacijo že tudi zapustili nekateri njeni vidni ambasadorji - med drugim v četrtek Nobelov nagrajenec za mir, 86-letni južnoafriški nadškof Desmond Tutu, pred njim pa tudi ameriška igralka Minnie Driver in senegalski glasbenik Baaba Maal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Franjo Erman 16:14 16.februar 2018.

    kako je že negdo nekoč rekel: ko hočeš nekaj skriti, ustanoviš komisijo

  • NeAnonimni 09:50 16.februar 2018.

    Še več denarja za birokracijo in manj za pomoč.

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 09:26 16.februar 2018.

    Prikazovanje vrednot navzven,v bistvu jim pa ni niti do begunčijev,sirot in ne vem koga,ki jih tako radi kot kakšne svoje domače živali zagovarjajo teli izrodki.levičarji brez manjšin nimajo možnosti boja proti kapitalizmu,saj njihovega kolhozništva nihče drug razen teh noče več