Svet
6910 ogledov

Skrajno sebična poteza ZDA razjezila svetovne voditelje

donald trump Epa
Pokupili so vse, kar so lahko. Kanadčani so jezni.

Tri mesece ga ne bo na voljo

Združene države Amerike so pokupile praktično vse globalne zaloge zdravila remdesivir, ki naj bi bilo edino učinkovito zdravilo v boju z novim koronavirusom. Očitno naslednje tri mesece za nikogar drugega ne bo na voljo niti ene doze zdravila, poroča britanski časnik The Guardian.

Sebična poteza vlade Donalda Trumpa je po svetu sprožila precejšnje ogorčenje ter strah, da bi ZDA lahko enako odreagirale na prvo učinkovito cepivo. To ni prvič, da je Trumpova ekipa pokazala, da je pripravljena ponuditi višjo vsoto denarja od kogarkoli drugega in na ta način eliminirala ostale države. 

Opozoril pred negativnimi posledicami

Kanadski premier Justin Trudeau je že opozoril na negativne posledice posledice tovrstnega delovanja, ko Američani "barantajo" in višajo ponudbe svojih zaveznikov v bitki za zdravilo.

Proizvajalec zdravila remdesivir, podjetje Gilead, je dokazalo, da to pomaga pri hitrejšem okrevanju, terapija, ki zahteva 6 doz zdravila, pa stane 3200 dolarjev. Prvih 140.000 doz je bilo razdeljenih po svetu za študije. Trumpova vlada pa je za zdaj kupila že več kot 500.000 doz.

Zdravilo je bilo v osnovi namenjeno zdravljenju ebole, a se je izkazalo, da ni dovolj učinkovito. Po podatkih spletne strani Worldometer je sicer v ZDA okuženih že več kot 2,7 milijonov ljudi.

Donald Trump Donald Trump Slovenija Trump obelodanil, da imajo ZDA dva milijona doz cepiva proti covidu-19

dezurni@zurnal24.si 

 

Komentarjev 6
  • erikkk 13:50 01.julij 2020.

    Jst bi pa rekel da je to sebičnost in pohlepnost tistih ki ne misjo z možgani, tudi na škodo celemu svetu... Ampak jaz mislim da je vse to bolj neka igra zaslužkarjev v ozadju, ki najprej objvijo kako to zdravilo ...prikaži več edino pomaga, potem ga pa poskrijejo in začne se zasluškarija. Kot je to blo pri nas z maskami

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:50 01.julij 2020.

    Biznis je biznis. Drugim državam pa lekcija, da je treba vlagat v domačo znanost, raziskave, razvoj in industrijo. Ne pa filozofirat in trošit denar za razne družboslovne nebodigatreba študije.

  • boni 09:46 01.julij 2020.

    Ofdonald. :(